Vam je prispevek všeč?

Danes, v četrtek, 28. marca 2019, se bo Škofja Loka za nekaj ur preoblekla v antiko in postala Locopolis, fiktivna rimska naselbina, po kateri se bodo obiskovalci v slogu LARP ali živega igranja vlog lahko sprehajali, izmenjevali izkušnje, informacije in tudi posebno valuto ter zaživeli po antično. Dogajanje je del srečanja petih slovenskih klasičnih gimnazij, na katerih se dijaki učijo latinsko in spoznavajo antiko, letos pa ga gostijo v Gimnaziji Škofja Loka.

Prvi del srečanja, med 10. in 13. uro, bo odprt za javnost, sestavljalo pa ga bo več kot 25 delavnic, na katerih se bodo lahko obiskovalci med drugim preizkusili v rokovanju z rimskim mečem, začeli globok pogovor z uličnim filozofom, poskusili srečo pri rimskih kockah, stopili po nasvet k prerokovalki, obiskali rimske terme … Interaktivno udeležbo na delavnicah bodo omogočali kovanci slovenskih klasičnih gimnazij, ki jih bodo dijaki nekaj prejeli ob prihodu, zunanji obiskovalci pa ob donaciji. Posebna točka interesa bo trgovina, v kateri bo za kovance mogoče dobiti prave antične izdelke.

V drugem delu srečanja bodo dijaki v Sokolskem domu pripravili skupno kulturno prireditev.

Čemu tak projekt? Rimska in antična kultura je na slovenskem ozemlju danes redno zastopana le z enim večjim festivalom, Rimskimi igrami na Ptuju. Locopolis kot vsakoletni ali nekajletni dogodek bi poživil slovensko antično ponudbo, še zlasti na Gorenjskem, kjer – kljub arheološkim bogastvom – antična kultura v javnosti še ni redno zastopana. Če bo odziv dober, bodo v potencialnem sodelovanju s Turističnim društvom Škofja Loka prvi del srečanja poskusili spremeniti v redno, morda vsakoletno prireditev praznovanja antične kulture.

Foto: FB Locopolis

Avtor: Janez Porenta

0 0 votes
Article Rating