Vam je prispevek všeč?

V soboto, 29. junija 2019, je bilo srečanje pod lipo slovensko-češkega prijateljstva v Škofji Loki. Prireditve ob 20-letnici začetka sodelovanja s češkim mestom Tabor se je udeležil tudi novi češki veleposlanik v Sloveniji Juraj Chmiel, ob njem pa še župan in podžupan Tabora Štepan Pavlik in Vaclav Klecanda ter kot gostitelj škofjeloški župan Tine Radinja.

Na vabilo se je z veseljem odzval tudi fotograf FK Anton Ažbe, Tone Mlakar, ki je pred 20 leti prvi razstavljal v Taboru in je danes star 98 let. Po tej prvi razstavi sta za povezovanje med Čehi in Slovenci veliko naredila Jan Jelšik iz Tabora in Peter Pokorn st. iz Škofje Loke.

Številni dogodki v obeh državah so leta 2006 pripeljali do podpisa pogodbe o pobratenju Tabora in Škofje Loke. Rezultat sodelovanja so številni medsebojni obiski, nove prijateljske vezi med društvi in posamezniki. Do danes je bilo posajenih 56 lip slovensko-češkega prijateljstva, ki so jih spremljale številne razstave fotografov FK Anton Ažbe Škofja Loka. S fotografijami so, in to tradicijo še nadaljujejo, češkim prijateljem predstavljali lepote Slovenije in gradili promocijo Škofji Loki in njenim dogodkom.

Ena od prvih lip je bila leta 2001 posajena tudi v Škofji Loki in je 4. maja letos postala polnoletna. Za zasluge pri povezovanju je pred dnevi dr. Jan Jelšik prejel tudi medaljo za zasluge, ki mu jo je podelil slovenski predsednik Borut Pahor.

Foto: Izidor Jesenko

Avtor: Janez Porenta