Vam je prispevek všeč?

Še en primer mačehovskega in pišmeuhovskega odnosa do kulturne dediščine.

Znameniti Starološki grad, poznan tudi kot Strahlov grad, se je – kot je razvidno s povezave na spletni strani Centra slepih in slabovidnih Škofja Loka, ki je njegov upravitelj – znašel na javni dražbi.

Za grad ni nihče – ne v občini ne na državni ravni – želel najti primerne vsebine in se zavzeti za njegovo oživitev. Najaktivnejši so bili v Kulturno-zgodovinskem društvu Lonka Stara Loka. »Več let smo si prizadevali opozarjati na ta skriti zaklad, iskali priložnosti za dialog z različnimi akterji, da bi skupaj našli pot za oživitev, kar bi pomenilo tudi velik korak za oživitev lokalnega dogajanja, pa ni bilo posluha,« poudarjajo v društvu Lonka.

In dodajajo: »Škoda, da v Sloveniji tako malomarno in brezbrižno ravnamo s svojimi že tako redkimi kulturnimi spomeniki, delom naših prednikov, in s tem režemo svoje narodove korenine.«

Mimogrede, še beseda ali dve o zadnjih lastnikih gradu: Anton Edvard Jožef vitez pl. Strahl (28. 4. 1817 Novo mesto – 26. 9. 1884 Stara Loka) je bil slovenski pravnik, politik, plemič, poslanec kranjskega deželnega zbora, ljubljanski občinski odbornik, zbiratelj umetnin in starin, pesnik, prevajalec, publicist. Njegova znamenita umetnostna zbirka, ki jo je imel v gradu, se je razpršila na več strani (Narodna galerija, Etnografski muzej, Narodni muzej), primerke je najti tudi v Loškem in Gorenjskem muzeju.

Foto: Kraji

Avtor: Janez Porenta

0 0 votes
Article Rating