Vam je prispevek všeč?

Kot so sporočili z Občine Škofja Loka, je med neurjem v ponedeljkovi noči strela udarila v eno izmed dreves na Suhi v Škofji Loki. Po izredni obravnavi se je arboristka svetovalka, univ. dipl. inž. gozd. Tanja Grmovšek, odločila, da se ena od treh lip, ki stojijo pri kapelici sredi vasi, prednostno (nujno) odstrani, saj obstaja velika verjetnost za dodatne odlome delov krošnje.

»Drevesa nimajo statusa zavarovanja pri Zavodu RS za varstvo narave ali pri Zavodu za varstvo kulturne dediščine Slovenije. Poškodovano je južno lipovo drevo. Na podlagi poznavanja lokacije in prejetih informacij po izrednem dogodku potrjujem, da je lipovo drevo, v katerega je udarila strela, smiselno prednostno (nujno) odstraniti, saj predstavlja povečano verjetnost, da pride do še dodatnih odlomov delov krošnje. V primeru uporabe dvižne ploščadi prosim, da se preveri tudi stanje v krošnji na zahodnem in vzhodnem lipovem drevesu. Predlagam, da se obe drevesi zaenkrat ohranja, opravi dodatne diagnostične metode in na podlagi rezultatov sprejme morebitne dodatne ukrepe,« je med drugim zapisano v strokovnem mnenju.

DOPOLNJENO (četrtek, 29. avgusta 2019, ob 9.20): bralka Nina je na družbenem omrežju sporočila, da so lipo včeraj že odstranili.

Foto: Kraji

Foto: Nina Verhovšek

Avtor: Janez Porenta

0 0 votes
Article Rating