Vam je prispevek všeč?

Upajmo, da ta objava za večino od nas v času poskusa zajezitve širjenja novega koronavirusa ne bo aktualna, pa vendarle: zaradi obvladovanja širjenja bolezni je treba v primeru smrti in izvedbe pogreba spoštovati splošne vladne objave in ravnati skladno s smernicami NIJZ in stroke.

Za območje občine Škofja Loka in za pogrebe na njem (Centralno pokopališče Lipica, Mestno pokopališče Šk. Loka, Pokopališče Stara Loka, Pokopališče Reteče, Pokopališče Bukovščica, Pokopališče Sv. Lenart) je za področje pogrebne in pokopališke dejavnosti treba spoštovati še naslednje preventivne ukrepe:

Prijava in organizacija pogrebov

V času trajanja epidemije se prijava in organizacija pogrebov vrši izključno na telefonskih številkah koncesionarja 041-756-173 ali 031-742-011 in po e-pošti koncesionarja akris@siol.net.

Sprememba protokola pogrebne slovesnosti

Pogrebne slovesnosti naj se izvajajo izven zaprtega prostora (zunaj) in le v najožjem družinskem krogu. Izvaja se najožji strokovni protokol pogrebne slovesnosti, ki zagotavlja pietetno izvajanje pogreba. Pogreb izvede pogrebno moštvo (zastava, simbol). Pogrebna slovesnost naj poteka brez spremljevalnih dogodkov (govor, pevci, trobenta …). V primeru več pogrebov istega dne na istem pokopališču naj se zagotovi primeren premor med pogreboma (vsaj dve uri).

Mrliške vežice

Mrliške vežice so do preklica zaprte. Poslovitev od pokojnika, pokojnice poteka največ uro pred pokopom in se opravi pred mrliško vežico/cerkvijo. Do preklica se prepove uporabo čajnih kuhinj na pokopališčih.

Izražanje sožalja

Udeleženci pogreba naj se izogibajo tesnim telesnim stikom in dotikom. Upoštevajte primerno razdaljo med udeleženci – vsaj 1,5 metra med dvema posameznikoma. Sožalje je možno izraziti tudi brez običajnega stiska rok in/ali objema.

Foto: Flickr/Peter Malovrh

Avtor: Janez Porenta

0 0 votes
Article Rating