Vam je prispevek všeč?

Tik pred dopolnjenim 60. letom starosti – rodil se je 26. novembra 1960 – je umrl škofjeloški gledališki in filmski igralec in gledališki pedagog Igor Žužek.

Po končanem tretjem letniku študija na oddelku za biologijo Biotehniške fakultete v Ljubljani se je za osem let zaposlil na oddelku za vrednostne papirje v banki SKB.

Ves čas je bil kot amaterski igralec aktiven na Loškem odru. Leta 1992 je odšel na študij igralstva na GITIS-RATI v Moskvo, kjer je leta 1996 diplomiral.

Po vrnitvi v domovino se je septembra leta 1997 zaposlil v Slovenskem ljudskem gledališču (SLG) Celje, ki mu je ostal zvest do smrti.

V Gledališču Celje (prej SLG Celje), pri katerem je bil reden član igralskega ansambla od 1. septembra 1998, je v skoraj četrt stoletja odigral kar 51 vlog, nazadnje vlogo Ježa v predstavi »Vsak glas šteje«, ki so jo premierno uprizorili konec lanskega novembra.

V zadnjih letih je na celjskem odru navduševal predvsem v vlogah Arthurja Streckmanna v predstavi Rose Bernd in Tristana Komobrana v predstavi Pesmi živih mrtvecev.

Posnel je več kratkih in celovečernih filmov, epizodnih vlog v nadaljevankah in nanizankah ter nekaj reklam. Obenem je kot režiser postavil na oder nekaj deset predstav v amaterskih gledališčih.

Znan je bil tudi kot mentor v gledaliških šolah (v Kranju, Škofji Loki …).

Obče prepoznaven je bil po vlogah Marjana v filmu Kruha in iger (2011), zdravnika v filmu Srečen za umret (2012), doktorja Milavca v filmu Panika (2013) in strica v filmu Pot v raj (2014), nazadnje pa je sodeloval pri novem filmu Vinka Möderndorferja Zastoj.

Nastopal je tudi v televizijskih serijah Jezero (kot Janez Baloh) in V imenu ljudstva (kot Milan Zorc) ter kot primarij v televizijskem filmu Dekleta ne jočejo (2015).

Na lokalni ravni se je dvakrat – na volitvah leta 2006 in 2010 – poskušal zavihteti tudi v občinski svet.

»Sporočamo žalostno vest, da nas je veliko prezgodaj zapustil sodelavec in prijatelj Igor Žužek. Ostal boš v naših srci in na naših odrskih deskah. Dragi Igor, počivaj v miru!« so se mu poklonili sodelavci in prijatelji iz Gledališča Celje.

Zapis slovesa od Igorja Žužka izpod peresa Ludvika Kaluže je Kulturno društvo Loški oder objavilo TUKAJ. Na Občini Škofja Loka pa so se od pokojnega z zapisom poslovili TUKAJ.

Naj počiva v miru, svojcem in prijateljem pa iskreno sožalje!

Foto: Uroš Hočevar/arhiv SLG Celje

Po različnih virih povzel: Janez Porenta

5 1 vote
Article Rating