Vam je prispevek všeč?

V 94. letu starosti je umrla ena največjih in mednarodno najbolj uveljavljenih, priznanih in spoštovanih Škofjeločank 20. stoletja, vrhunska znanstvenica, kemičarka in pedagoginja dr. Aleksandra Kornhauser Frazer, od leta 1993 tudi častna občanka Škofje Loke.

Rodila se je 26. septembra 1926 v Virmašah. Po 2. svetovni vojni ter diplomi in doktoratu na ljubljanski Fakulteti za naravoslovje in tehnologijo je poučevala organsko kemijo na ljubljanski Pedagoški fakulteti, ki jo je v drugi polovici 60. let tudi vodila.

Nadaljevala je kot profesorica kemije na Fakulteti za naravoslovje in tehnologijo. Kot ugledna profesorica in znanstvenica je leta 1981 postala direktorica Mednarodnega centra Unesca za kemijske študije ter opravljala mnoge funkcije v domačih in tujih organizacijah.

Iz Škofje Loke je šla trikrat okoli sveta, z učiteljskega tečaja pa na najprestižnejše univerze in v vodenje vrhunskih projektov po vseh celinah, tik pred slovensko osamosvojitvijo so jo izvolili v Svetovno akademijo znanosti in umetnosti v Stockholmu. Zaneslo jo je tudi v politiko.

Sprejeta je bila v najuglednejše svetovne znanstvene akademije, prejemala je domača in mednarodna priznanja, najbolj ponosna pa je bila na najvišjo japonsko nagrado Honda, ki so ji jo leta 1999 podelili kot prvi (in še vedno edini) ženski.

Konec predlanskega leta je na kar 416 straneh izšla njena avtobiografija »Poti in srečanja«, na predstavitvi v Sokolskem domu pa je udeležencem zaupala, da je – kljub vsem titulam in priznanjem – vselej ostala predvsem »Sulčkova Adi iz Karluca na bregu nad Poljansko Soro«.

Hvala in poklon za vse, s čimer je bogatila družbo, in naj počiva v miru. Svojcem pa iskreno sožalje!

Foto: Wikipedia

Vir: Občina Škofja Loka

Povzel: Janez Porenta

0 0 votes
Article Rating