Vam je prispevek všeč?

V domovih starejših občanov po Gorenjskem se življenje počasi spet vrača v bolj ustaljene tirnice. Tudi v Centru slepih, slabovidnih in starejših (CSS) Škofja Loka, ki se je konec lanskega septembra med prvimi soočil z množičnim izbruhom novega koronavirusa, že tretji teden zapovrstjo ne beležijo novih okužb niti med stanovalci niti med zaposlenimi, je STA navedla besede direktorice Silve Košnjek.

Rdeča cona predvidoma zaprta konec januarja

Zunanja rdeča cona, od oktobra urejena v telovadnici bližnje osnovne šole Jela Janežiča, je prazna, zaprli pa jo bodo predvidoma konec januarja, po zaključku druge faze cepljenja, če bi se dotlej vendarle spet pojavilo večje število okužb. Cepljenje naj bi opravili danes ali jutri, ko pričakujejo 105 doz za drugi odmerek, je še poročala STA.

Le redki necepljeni stanovalci

Direktorica predvideva, da bodo po prejetem drugem odmerku cepiva skoraj vsi stanovalci zaščiteni pred covidom-19. Okužbe so namreč doslej potrdili pri 121 stanovalcih, 87 pa se jih je cepilo konec decembra. Trenutno je sicer v CSS 207 stanovalcev, med njimi se le redki – večinoma zaradi drugih zdravstveni težav – niso odločili za cepljenje, nekateri, tudi zaposleni, pa se zanj odločajo še naknadno.

Potencialna rdeča soba za 14 postelj

V domu so po besedah Košnjekove pripravili manjšo potencialno rdečo sobo za do 14 postelj za morebitne posamične primere okužbe v prihodnosti. »Sicer pa računamo, da se bo stanje res normaliziralo,« je poudarila direktorica in dodala, da skušajo biti pri vseh aktivnostih za stanovalce zelo previdni. Skrbijo, da ni gneče na hodnikih ali v dvigali, pri čemer je potrebna skrbnost, saj so stanovalci vajeni svojih ritualov.

Telovadba, razgibavanje, sprehodi

Sicer se življenje v domu vrača v bolj običajne tirnice, poroča STA. Od decembra potekajo telovadba, razgibavanje in sprehodi stanovalcev, za božič je bilo obiskovalcem po posameznih oddelkih s pomočjo ozvočenja omogočeno bogoslužje. Tisti, ki so covid-19 preboleli, se lahko ob ustrezni razdalji že družijo v manjših skupinah, en oddelek pa že prihaja tudi na obroke v jedilnico.

Foto: Ustanove Zdravstvena

Vir: STA

Povzel: Janez Porenta

0 0 votes
Article Rating