Vam je prispevek všeč?

V soboto, 10. avgusta 2019, bo Škofja Loka dihala kulturno. Edinstveno kulturno.

MKC Pri Rdeči Ostrigi, Zavod O, Klub škofjeloških študentov (KŠŠ), KUD Grable, Pr’ Pepet, Kavarna na gradu, Vahtnca, Jesharna in Revija Nič so združili moči in pripravili dva dogodka v enem: loški ekipni ustvarjalni pohod »KUL tura« in tradicionalni četrti kulturni večer »Kulturbla«.

Lov na lisico? Lov na medico? Lov na kulturo!

»Dozdeva se nam, da prvič v tisočletni zgodovini mesta prirejamo dogodek, na katerem se bodo lahko tako popolni amaterji kot tudi ljubiteljski ustvarjalci in umetniki z akademij udeležili zabavnih ustvarjalnih oziroma umetniških izzivov v obliki neorientacijskega in nehitrostnega pohoda.

Ekipe s po tremi do petimi člani vseh starosti se bodo lahko na štirih točkah v Škofji Loki preizkusile v poeziji, glasbi, slikarstvu in modi. KULturne točke in dejavnosti bodo kadar koli med 18. in 21. uro dostopne: Pr’ Pepet (poezija), Kavarna na gradu (glasba), Vahtnca (slikarstvo), Jesharna (moda), zaključni zagovor in kulturni večer Kulturbla (ob 21. uri) pa v Ostrigi.

Pohod lahko začnete na katerikoli od štirih točk, »profesorji« bodo ekipi najprej predali spričevalo, nato pa ji podali izziv in jo po potrebi usmerjali, jo hvalili ali grajali. Ko ekipa opravi izziv na določeni točki, dobi profesorjev podpis in lahko pot nadaljuje proti naslednjemu izzivu. Čas ni pomemben, začnete lahko kadar koli v razponu treh ur. Nihče vas tudi ne bo silil, da opravite vse štiri izzive, vam pa to toplo priporočamo, saj je vsak na svoj način sila zabaven, obenem pa zmagovalno ekipo čaka zavidljiva kulturno-izobraževalno-kulinarična nagrada trimestne vrednosti. Poudarek je na zabavi in novi izkušnji, predznanje ali talent nikakor nista pogoja.

Tri- do petčlanske ekipe se lahko prijavijo vnaprej na urban@zavodo.org (sporočite ime ekipe in imena posameznih članov) ali na licu mesta na kateri koli točki. Število ekip je omejeno, prijavnine ni.

Zadnja točka KUL ture je v Ostrigi, kjer bo od 21. do 22. ure pred profesorsko komisijo potekal zagovor umetniških izdelkov, ki jih bodo ekipe z opravljenih točk prinesle s seboj. Komisija bo strokovnem in umestnem komentarju vsaki ekipe podelila posamične in nato skupno oceno, na koncu pa razglasila zmagovalno ekipo, ki bo poleg časti prejela tudi nagrado.

Sočasno z zagovorom in po njem bo v Ostrigi potekal že četrti kulturni večer Kulturbla. Dogajanje bo zunaj na Ostriginem vrtu, ključne besede pa sproščenost, osebni stik, katarza, duhovnost, duhovitost, vznesenost, prijaznost. Vstopnine ni.

Kaj točno bo tam?

  • Zagovor umetniških del s KUL ture pred komisijo.
  • Prva razstava Andraža Rozmana, mladega loškega ustvarjalca, ki skoraj vsak dan odkrije nek nov vizualni talent. Raznovrstna likovna dela bomo skušali postaviti v prostor tako, da produkt in okolje zaživita in delujeta soodvisno.
  • Koncert Strategia tensie (red trap). Istočna raja na majku, LPP v zdraku. Gentrifikacijske luči, beati umazani, turistična fura v rdeči katrci. Glasno, nasilno, nekompromisno, kontaminirano.
  • Zabavne igre za obiskovalce, povezane z razstavo.
  • Loška premiera kratkega filma Še vedno je tu, ki je bil narejen v enem tednu v sklopu projekta Memorialov filmeraj. Gre za petminutno psihološko srhljivko. S sporočilom. Po predvajanju bodo ustvarjalci povedali še nekaj besed o filmu, procesu dela in, jasno, občutkih.
  • Res dobra živa gledališka točka. Naj konkretnosti ostanejo presenečenje. Huh.
  • Računalnik, na katerem se bo igralo Achtung, di Kurve. Končno se bo izbralo kraljico ali kralja kač. Ja kaj, pač široko gledamo na pojem kultura.«

Vljudno vabljeni!

Foto: FB dogodka

Avtor: Janez Porenta

0 0 votes
Article Rating