Vam je prispevek všeč?

V 26. letu starosti se je mnogo prezgodaj poslovil vrhunski škofjeloški alpinist in pred tem najboljši slovenski ledni plezalec Janez Svoljšak, član Alpinističnega odseka PD Kranj.

Kot je v začetku tedna sporočila Planinska zveza Slovenije, je Janez umrl v baznem taboru na alpinistični odpravi na šesttisočak Tahu Rutum v Karakorumu v Pakistanu, kjer je z dekletom Saro Jaklič želel preplezati novo smer. V ponedeljek malo pred četrto uro zjutraj je med spanjem globoko zahropel, izgubil zavest in prenehal dihati. V baznem taboru so mu takoj nudili nujno medicinsko pomoč in ga tri ure oživljali, toda žal zaman.

Foto: Rok Peternelj

 

Svoljšak je v preteklosti že plezal na alpinističnih odpravah v Pakistanu, Patagoniji in na Aljaski, kombinirane smeri oziroma slapove v kanadskem Skalnem gorovju ter Montani in Koloradu v ZDA. Med njegovimi vzponi izstopata solo vzpon v severni steni Matterhorna (Schmidtova smer) in solo vzpon na Mont Blanc v enem dnevu po grebenu Innominata. Leta 2016 je postal evropski prvak v lednem plezanju in zmagal na tekmi svetovnega pokala.

Janez je bil dober človek, dober prijatelj in svetovalec, skromen in prijeten sogovornik ter soplezalec. (Jasna Pečjak)

»Ves čas uspešne tekmovalne kariere je Janez plezal v Alpah, se udeleževal odprav na Aljasko, v Patagonijo in Pakistan. Seznam težkih in dolgih smeri je obsežen, prav tako seznam uspešnih uvrstitev na različnih tekmovanjih, za kar je prejel tudi Bloudkovo plaketo. Kar pa je najpomembnejše: Janez je bil dober človek, dober prijatelj in svetovalec, skromen in prijeten sogovornik ter soplezalec,« se mu je poklonila načelnica Podkomisije za ledno plezanje pri PZS Jasna Pečjak.

Foto: Vido Repanšek

 

»Alpinistično kariero je gradil postopoma, od lažjih proti težjim smerem, vztrajnost in zagnanost sta mu bili domači, tudi ustaviti se je znal in obrniti, ko je bilo to potrebno. Kot osebnost se je zgradil v dobrega in srčnega moža, od začetne mladostne prežetosti z alpinizmom je z leti negoval tudi druge pomembnosti in vrline v življenju. Pri rosnih 25 letih je bil velik človek, vsa čast mu,« so zapisali v AO Kranj.

Kot osebnost se je zgradil v dobrega in srčnega moža. (AO Kranj)

»So ljudje, ki polnijo naše spomine. Želim si, da bi se najine poti večkrat križale. Vse, kar lahko rečem, je, da se bom spominjala velikega, mirnega, poštenega moža. Hvala za tvojo prijaznost, Janez,« pa so besede Italijanke Angelike Rainer, ene najboljših lednih plezalk na svetu.

Tudi sam sem Janeza poznal kot preprostega, skromnega, prijetnega sogovornika (TUKAJ). Naj mu bo lahka slovenska zemlja, vsem njegovim svojcem in dekletu Sari pa globoko sožalje ob nenadomestljivi izgubi.

Avtor: Janez Porenta

0 0 votes
Article Rating