Vam je prispevek všeč?

V minulem letu so v Sloveniji potrdili 44 primerov ošpic pri slovenskih državljanih in dva pri tujcih, navaja Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ).

Na infekcijski kliniki UKC Ljubljana v zadnjem tednu niso obravnavali novih primerov ošpic, je pa tam ena oseba z ošpicami že več kot teden dni hospitalizirana in hudo bolna, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

V Zdravstvenem domu Škofja Loka so imeli po besedah direktorja dr. Aleksandra Stepanovića zadnji primer 23. decembra. Pozneje je bilo, kot navaja STA, nekaj sumov na ošpice, ki so bili doslej ovrženi, v ponedeljek so eni osebi vzeli kužnino, ni pa še znano, ali ima ošpice, saj še čakajo na izvid.

Med lani prijavljenimi primeri ošpic je sedem otrok (vsi so bili necepljeni), pet jih je mlajših od 5 let. Med zbolelimi je bilo osem cepljenih z dvema odmerkoma, dva z enim odmerkom, devet necepljenih, za ostale pa ni podatkov o cepljenju. Novembra in decembra je bilo potrjenih 26 zbolelih za ošpicami, v štirih primerih je šlo za otroke.

Foto: Regional Obala

Avtor: Janez Porenta

0 0 votes
Article Rating