Vam je prispevek všeč?

Razvojna agencija Sora v sodelovanju z Društvom Ekologi brez meja in partnerji projekta »Lesni feniks« – to so Lokatur, M-Sora, Občina Žiri in Šolski center Škofja Loka – najavlja niz spletnih predavanj o okoljskih temah. Dogodke bodo med 4. in 17. novembrom 2020 izvedli prek spletnega orodja Zooma. Število mest za vsako predavanje je omejeno, prijave pa do zapolnitve prostih mest zbirajo TUKAJ. Prijavljeni bodo dan pred dogodkom na e-naslov prejeli povezavo za spremljanje dogodka. Projekt je namenjen ozaveščanju prebivalcev Škofjeloškega, vsi dogodki bodo brezplačni, vabljeni pa vsi, ki vas zanimajo okoljske teme ali bi radi izvedeli več o problematiki odpadkov.

SEZNAM SPLETNIH PREDAVANJ

Sreda, 4. novembra 2020, ob 8.55: Prazen koš, polna denarnica – Poslušalcem bodo razložili, kje vse nastajajo odpadki v naših domovih, zakaj in kako se jim lahko izognemo. Izvedel bodo, da lahko nakupujemo brez embalaže, da si lahko izposodimo stvari, ki jih potrebujemo le nekajkrat letno in da se lahko odpravimo na izmenjave oblačil, igrač in knjig.

Četrtek, 5. novembra 2020, ob 17. uri: Plastika naša vsakdanja – V zadnjih desetletjih se je plastika razširila na vsa področja našega življenja. Čeprav ima izjemne lastnosti, je vir enega od največjih okoljskih problemov današnjega časa. Na predavanju bodo razložili, iz česa sploh je plastika, katere vrste plastike so najpogostejše, kakšen je njen vpliv na okolje in zdravje in kaj je rešitev za plastično onesnaževanje.

Četrtek, 12. novembra 2020, ob 11. uri: Tekstil: hitra moda in okolje – Vsi poznamo reklo, da obleka naredi človeka. A v zadnjih letih so naša oblačila postala veliko preveč poceni, zaradi česar kopičimo obleke, ki jih oblečemo le nekajkrat, vse to pa zelo slabo vpliva na naše okolje. Kaj lahko storimo, da se temu vsaj malo izognemo?

Petek, 13. novembra 2020, ob 8.30: Zavržena hrana: volk sit, koza cela – Vsak od nas letno zavrže 68 kilogramov grane. Pogosto zato, ker na živila pozabimo, jih ne shranjujemo pravilno ali si naročimo prevelike porcije. Da bi zmanjšali količino zavržene hrane, je na voljo cel kup rešitev in orodij, ki jih bodo predstavili na predavanju.

Torek, 17. novembra 2020, ob 17. uri: Kako naprej do manj odpadkov? – Na predavanju boste izvedeli, kakšen izziv nam predstavljajo vseprisotni odpadki, kako blizu so rešitve in kakšne dobre prakse že imamo v Sloveniji. Srečali se boste s pojmi, kot sta krožno gospodarstvo in ‘zero waste’. Kaj lahko kot posamezniki naredimo za okolje, kako prilagoditi naše aktivnosti in kje se skrivajo rešitve za planet in ljudi?

Foto in vir: FB dogodka

Povzel: Janez Porenta

0 0 votes
Article Rating