Vam je prispevek všeč?

Nesprejemljivo in nerazumljivo! Je leta 2023 res treba rjave žabe, ta ogrožena in zaščitena bitja, vleči iz voda, v katerih še lahko živijo, in jih žive sekati na pol zaradi žabjih krakov?

Prostovoljka Žverce Zala Prevoršek je na Policijsko postajo Škofja Loka prijavila pobijanje zaščitenih rjavih žab oziroma najdbo večjega števila »sprednjih delov« rjavih žab, in sicer ob t. i. Žirovčevi luži v lokah pri Godešiču.

Lokacija je od lesenega mostička pod cerkvijo okrog 100 metrov proti nogometnemu igrišču Godešič, nato pa nekaj 10 metrov v smeri proti lovski opazovalnici (smer severozahod).

Policiste je zaprosila, naj zabeležijo prijavo in sprožijo postopek, pa tudi, naj bodo v večernih urah pozorni, če bo kdo to spet počel. »Gre za dokaj sveža trupla, obenem se trenutno žabe še vedno selijo proti vodam (v parih) in mrestijo, torej so v večernih urah v tem času lahek plen,« pojasnjuje Zala.

V društvu Žverca se že od leta 2008 trudijo in rešujejo dvoživke. Akcije »Pomagajmo žabicam« so se iz Hraš pri Smledniku razširile po vsej Sloveniji, ljudje se večinoma zavedajo pomena ohranjanja ogroženih dvoživk.

»Čeprav jim pomagamo, na številnih črnih točkah, kjer spomladi žabe prečkajo ceste, opažamo, da je žab vedno manj. V Hrašah so samo še krastače, rjavih žab skoraj ni več, zelene letos nismo dobili nobene,« pojasni prostovoljka Žverce Zala Prevoršek.

»Kljub temu pa se še vedno najdejo pacienti, ki morajo v letu 2023 pobijati teh nekaj maloštevilnih rjavih žab, ki še živijo v lokah pri Godešiču komentira Zala Prevoršek, ki je z otroki v petek prenašala mrest iz osušene luže ob Sori v t. i. Žirovčevo lužo v lokah, kjer je dovolj vode.

Tam je z otroki opazila več sto trupel rjavih žab – glave in odsekane prste. Vse to je nekdo, ki jih je po besedah Zale verjetno pobil zaradi krakov, odvrgel v to mlako, v kateri je polno mresta in paglavcev. V okolici grozljivo smrdi.

»Taka dejanja so nezakonita in zato smo to prijavili na Policijo. Prosimo vse morebitne očividce tega dejanja, naj informacije sporočijo na Policijo. Verjetno to nekdo počne zvečer in uporablja luč. Zlasti naj bodo pozorni domačini z Godešiča poudarja Zala Prevoršek.

Prostovoljci bodo zvečer nadzirali mlake v lokah in vsakršno sumljivo dejanje takoj prijavili policiji, še dodaja. Pridružujem se pozivu bralkam in bralcem, naj vsi, ki imajo o tem kakršne koli informacije, to sporočijo na Policijo. In naj se sprevrženo dejanje nemudoma konča!

Vir in foto: Zala Prevoršek

Povzel: Janez Porenta

0 0 votes
Article Rating