Vam je prispevek všeč?

Javila se mi je bralka Maja in ob štirih fotografijah ogorčeno zapisala: »Takole pa zgleda ‘loško ekološko’, ko Občina naroči posek več kot 50 let stare mogočne lepe vrbe, ki je preživela vse nevihte, nikogar nikoli poškodovala, ne stvari, ne ljudi, žal pa je nihče ni zmogel zavarovati ped neumnostjo in ozkoglednostjo ljudi, ki imajo moč odločanja o njeni usodi. Sramota za Škofjo Loko

Foto: bralka Maja

Za komentar sem se obrnil na Občino Škofja Loka, od koder so mi poslali pojasnilo njenih izvajalcev, ki skrbijo za občinska drevesa. Njihov odgovor je takšen:

»Vrba žalujka, ki je bila v ponedeljek odstranjena, je bila pred približno 15 leti močno poškodovana. Odstranjena je bila skoraj celotna krošnja. Takih poškodb drevo ne more zaceliti, zato se pri poškodbi začne razkrajati. O tem pričajo fotografije. Vrba je bila nevarna in je neustavljivo propadala. Odstranitev je bila nujna in povsem upravičena.

Foto: Občina Škofja Loka

Na območju odstranjene vrbe v isti liniji na razmaku nekaj metrov rastejo tudi gaber in dve lipi. Tako gaber kot ena od lip imata neenakomerno razvito krošnjo zaradi pregoste sadnje. Vsa tri drevesa (gaber in lipi) imajo velik končen volumen krošnje in bi za dober razvoj krošnje potrebovala 1000 m3 prostora. Obe drevesni vrsti zrasteta do višine 25 metrov in več. Lipi rasteta druga ob drugi in bo treba tisto s slabo razvito krošnjo odstraniti. Predlagana je bila odstranitev, ker je to prav, smotrno in potrebno, vendar do tega tokrat ni prišlo, ker bi bili odzivi laičnih javnosti najverjetneje burni. Verjamemo, da je treba iskati kompromise. V liniji za lipama in panjem vrbe sta zasajena dva gloga z namenom, da nadomestita odstranjena drevesa.

Foto: bralka Maja

Ob tem strokovnjak izpostavlja še: ‘Drevesom se v občini namenja veliko pozornost. Pred dobrim mesecem sem ravno na tem območju in v spodnjem gozdičku z dvižno ploščadjo iskal in pobiral gnezda gosenic hrastovega sprevodnega prelca. Gosenice obžirajo listje, odmirati začno vrhovi dreves, lahko pride do propada celotnega drevesa. Dlačice na gosenicah, ki jih veter raznaša, povzročajo kožno alergijo. Dvomim, da je takšna skrb in praksa v katerem koli drugem mestu.’

Foto: bralka Maja

Vsekakor se ne upravlja sovražno do dreves ali brez vedenja, kakšne pozitivne vplive imajo drevesa na okolico. Ravno nasprotno, veliko aktivnosti peljemo v smer ohranjanja in sajenja dodatni dreves. Vedno se borimo in skušamo občanke in občane, ki prosijo za odstranitev določenega drevesa, prepričati o nasprotnem.

Če želite, lahko skupaj s strokovnjakom pregledate park in območje, kjer je bila vrba odstranjena.«

Hvala bralki Maji za vprašanje in Občini Škofja Loka za odgovor.

Foto: bralka Maja

Vir in foto: bralka Maja in Občina Škofja Loka

Povzel: Janez Porenta

0 0 votes
Article Rating