Vam je prispevek všeč?

Med novimi strankami, ki se bodo na državnozborskih volitvah 24. aprila 2022 za poslanske sedeže potegovale prvič, je tudi Vesna – zelena stranka.

Kandidat Vesne v volilnem okraju Škofja Loka 1 je v Celju rojen Dean Jug, po izobrazbi dipl. ekonomist – menedžer, zaposlen v Razvojni agenciji Sora. Kot pravi, je Ločan postal po lastni izbiri, saj sta s partnerko iskala prostor v kraju, ki ima vse, ni prevelik in je hkrati blizu narave. V novem okolju je najprej 9 let vodil svet staršev in sodeloval v svetu šole, v Podlubniku pa še danes vodi kurilni odbor. Poklicno je začel v marketingu in videoprodukciji, nadaljeval v banki in na davčnem (finančnem) uradu, ta čas pa je vodja TIC v Škofji Loki in koordinator Zelene sheme za Škofjo Loko. »Nisem želel v politiko, želel sem le pomagati nečemu, v kar verjamem. In verjamem, da je narava pomembnejša od dobička. Verjamem v ljudi, ki lahko izpeljejo stvari za druge, ne da bi za to zahtevali povračilo. Še najbolj pa, da lahko civilizacijsko napredujemo le kot skupnost. Vesna – zelena stranka me je prepričala, ker v njej najdem malega človeka, ki uspešno kljubuje sistemu in ga preureja za skupno dobro, in ker združuje vse, ki jim je prioriteta zdravo okolje in trajnostno gospodarstvo,« poudarja Jug.

Kandidatka v volilnem okraju Škofja Loka 2 pa je ekonomistka Erika Oblak, ki se že dobrih 20 let v okoljskih nevladnih organizacijah ukvarja z odpadki, krožnim gospodarstvom in globalno pravičnostjo pri delitvi naravnih virov. Sodeluje z domačimi, evropskimi in globalnimi neprofitnimi mrežami, pri Ekologih brez meja je vzpostavila program »Zero Waste Slovenija«. Zadnja leta sodeluje z društvom Eko krog, ta čas vodi kampanjo za vzpostavitev kavcijskega sistema za embalažo pijač. »Človeštvo se sooča z velikimi okoljskimi in gospodarskimi izzivi, ki so v veliki meri medsebojno povezani. Prihodnost nas vseh bo odvisna od tega, ali bomo sposobni udejanjati hitre, inovativne rešitve. Reševanje tako usodnih izzivov prepustiti tistim, ki so za nastale problem odgovorni, bi bilo naivno in preveč tvegano,« je prepričana Oblakova.

Vir in foto: Vesna – zelena stranka

Povzel: Janez Porenta

4.7 3 votes
Article Rating