Vam je prispevek všeč?

S pomladnim višanjem temperatur in ogretjem zemlje se začne tudi obdobje množične selitve dvoživk. Ker živali pri tem prečkajo tudi ceste, zahtevajo od voznikov še večjo pozornost in previdnost, da jih ne povozijo, še posebej v večernem času. Kot so ugotovili v projektu »Dvoživke in ceste 2018«, je na 843 odsekih državnih cest po Sloveniji, ki so opredeljeni kot mesta prehajanja dvoživk, smrtnost za vse vrste dvoživk več kot 40-odstotna; najpogosteje zabeležena vrsta na cestah pa je navadna krastača na skoraj 72 % vseh odsekov.

V naši okolici je veliko število dvoživk – leta 2018 več kot 18.000, kar sodi v državni vrh – na cesti ZbiljeVodice v Hrašah, toda tudi Škofja Loka te dni ni izjema. Kot je sporočila Monika Koprivnikar, vodja zavetišča za mačke Mačji dol in predsednica društva za pomoč živalim Žverca, so prostovoljci samo v petek zgolj v okolici zavetišča prenesli proti vodi vsaj 100 dvoživk, kar pomeni, da jih je zvečer resnično kar veliko po cesti, zato dodatna previdnost voznikov ne bo odveč.

»V petek je bilo v Puštalu veliko povoženih krastač, v prihodnjih dneh, ko bo še mokro vreme, bodo še po cesti. Ni nevarno, če jih primemo z roko. Ne bo bradavic ali česar koli podobnega. Videli smo, da se kakšen mimoidoči vseeno trudi pomagati (že to je pohvalno), a jih poskuša z nogo spraviti čez. Hitreje in varneje jo je prijeti in prestaviti s ceste v smer, kamor je namenjena. In življenje je rešeno,« je poudarila Monika Koprivnikar.

Vir: Monika Koprivnikar

Foto: AVP

Avtor: Janez Porenta

1 1 vote
Article Rating