Vam je prispevek všeč?

Slovenska vlada je na današnji 57. redni seji na Brdu pri Kranju odločila, da se skladno z načrtom sproščanja vsa država nahaja v oranžni fazi, saj sta izpolnjena oba pogoja – sedemdnevno povprečje števila potrjeno okuženih pod tisoč oseb (včeraj 837) in število hospitaliziranih manj kot 1000 bolnikov (včeraj 828). Izboljšanje epidemiološke slike za seboj potegne tudi sproščanje ukrepov za zajezitev novega koronavirusa.

V klopi tudi dijaki zaključnih letnikov

Tako se s prihodnjim tednom v šolske klopi ob učencih prvega triletja vračajo tudi ostali osnovnošolci, ki se ta čas še šolajo na daljavo, prav tako dijaki zaključnih letnikov, vendar le na zahodu države, medtem ko so za vzhod predvidene zimske počitnice. Na fakultetah bodo dovoljeni seminarji in izpiti za do 10 študentov, obenem se vnovič odpirajo tudi dijaški in študentski domovi, medtem ko bo na glasbenih šolah in umetniških gimnazijah dovoljen individualni pouk.

Odprtje vseh trgovin ne glede na površino in vrsto blaga

Prav tako bo odpravljena prepoved prehajanja občinskih in regijskih meja, vlada je zeleno luč prižgala tudi zbiranju do 10 ljudi, še vedno pa ostaja v veljavi omejitev gibanja ponoči. S ponedeljkom se bodo odprle vse trgovine ne glede na površino in vrsto blaga, z odlokom so torej dovoljene vse trgovinske dejavnosti brez omejitev, prav tako odlok od potrošnika ne zahteva več predložitve negativnega testa za koriščenje storitev. Še naprej pa ostaja v veljavi omejitev ene stranke na 30 kvadratnih metrov.

Sprememba tudi ob obisku smučišč

Obenem bo od ponedeljka, 15. februarja, za uporabo žičniških naprav na smučiščih zadostoval negativni test, ki ne bo starejši od sedmih dni, doslej je bil veljaven le tisti, ki ni bil starejši od 24 ur. Poleg smučarjev bo teden dni ali manj star negativni test potrebovalo tudi osebje na smučišču. Hkrati z odprtjem šol pa se bodo sprostile tudi omejitve na področju javnega potniškega prometa.

Foto: OŠ Helene Puhar Kranj

Avtor: Janez Porenta

1 2 votes
Article Rating