Vam je prispevek všeč?

Slovenski kulturni praznik, Prešernov dan, nas vsako leto opomni na naš odnos do kulture. Jo znamo ceniti in spoštovati? Se zavedamo, da jo imamo v Škofji Loki domala na vsakem koraku? Zvrhano mero je imamo v Sokolskem domu, odličen odmerek jo lahko dobimo v Loškem muzeju in obeh pripadajočih galerijah. Ustavimo se lahko v Knjižnici Ivana Tavčarja na enem koncu loškega jedra ali Pr’ Pepet na drugem. Glasbena šola Škofja Loka nam ponudi pestro paleto dogodkov in prireditev. Za bolj alternativno zmes kulture obiščemo MKC pri Rdeči Ostrigi ali Loški pub. Če izpostavim le nekaj ponudnikov …

In ko že omenjam Ostrigo: projekt Spoznaj drugo kulturo, ki ga podpira in sofinancira Občina Škofja Loka in ki je nedavno poskrbel za gostovanje islandske atrakcije DJ Flugvel og Geimskip, je vreden vse pohvale in podpore, saj na lahkoten, nevsiljiv, privlačen način prek kakovostnih koncertnih dogodkov (predvsem mladim) približuje lepote in dosežke drugih evropskih/svetovnih kultur, doslej denimo romunske, beloruske, islandske. Kako vzgojiti otroke in mladostnike, da bodo spoštljivi do drug(ačn)ih kultur, pa s pomočjo tujih prostovoljcev najlepše dokazujejo v MDC Blok v Frankovem naselju.

Škofjeloški pasijon, vpisan tudi na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine, bo novo izvedbo doživel prihodnje leto, ob 300-letnici nastanka besedila. Ob množici prostovoljcev, ki pomagajo pri zahtevni uprizoritvi, bo Škofja Loka za nekaj tednov spet kulturno središče Slovenije.

Toliko o kulturi v najožjem pomenu besede. Toda kultura je še vse kaj drugega kot to. Je tudi kultura obnašanja, prometna kultura, srčna kultura, kultura govora. Naj se za hipec ustavim ob kulturi govora v povezavi z ostalimi vidiki kulture. Večkrat me sprašujete, zakaj ne moderiram (občasno tudi mejnih ali celo neprimernih) komentarjev pod objavami na facebook strani Loških novic. Zato, ker želim, da portal ostane prostor odprtega dialoga, tudi med različno mislečimi občan(kam)i. Pri tem se držim vodila, da vsakdo odgovarja za zapisano oziroma izrečeno. Jaz ne želim biti filter, kaj je sprejemljivo in kaj ne, pričakujem pa, da ima vsak pisec dovolj visoko kulturo govora, da drugih ne žali, ponižuje ali obrekuje.

Pričakujem preveč?

Avtor: Janez Porenta, urednik portala Loške novice

0 0 votes
Article Rating