Vam je prispevek všeč?

Slovenska tiskovna agencija (STA) je poročala, da so v Zdravstvenem domu Škofja Loka včeraj obravnavali dva bolnika z znaki ošpic. Za enega od njiju se je izkazalo, da ošpic nima, za drugega izvide še čakajo. Po obravnavi vsakega so morali za dve uri zapreti del zdravstvenega doma, v katerem že pripravljajo ukrepe, če bi se pojavilo še več primerov sumov ošpic.

Direktor zdravstvenega doma Aleksander Stepanović je za STA pojasnil, da so pri obeh bolnikih s kliničnimi znaki ošpic odvzeli kužnine in nato ukrepali po navodilih epidemiologov – za dve uri so zračili prostore, v katerih sta se zadrževala bolnika, in obvestili vse, ki so bili tedaj prisotni v ambulanti.

Po direktorjevih besedah je prvi bolnik, pri katerem so v ponedeljek posumili na ošpice, prišel v zdravstveni dom nenapovedano, torej v nasprotju z nedavnim opozorilom, naj osebe z znaki ošpic ne vstopajo v stavbo, temveč pokličejo svojega izbranega zdravnika. Je pa res, da je imel bolnik znake, neznačilne za ošpice, a je nato zdravnik pri pregledu posumil na to bolezen.

Imajo pa že izvid Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), da pri njem ni šlo za ošpice. Za drug primer še ni informacij, ali je pozitiven ali ne, saj je bolnik zdravnika obiskal popoldne.

Stepanović v prihodnjih tednih pričakuje še kakšen primer ošpic, zato tudi že pripravljajo nabor ukrepov, če bi bilo več primerov. Razmišljajo tudi o možnosti, da bi že ob vstopu v zdravstveni dom izvajali triažo, da ne bi bilo treba vsakič zapirati prostorov objekta.

Foto: Facebook/Ivan Bukovšek

Avtor: Janez Porenta

0 0 votes
Article Rating