Vam je prispevek všeč?

Škofjeloške osnovne in srednje šole so v začetku tedna, s koncem počitnic in ponovno uvedbo šolanja na daljavo, starše šolarjev in dijakov obvestile o možnosti zagotavljanja brezplačnega toplega obroka, kot sledi iz okrožnice Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport z datumom 5. novembra 2020. Ker je ministrstvo organizacijo zagotavljanja toplih obrokov naložilo občinam, so se hitro odzvali tudi na Občini Škofja Loka, kjer so danes TUKAJ pojasnili več podrobnosti o tem. Občinski dopis v nadaljevanju objavljam v celoti:

»Epidemija je za marsikoga prinesla tudi eksistencialne težave. Topel obrok, ki ga otroci, mladostniki in mladostnice pojedo v šolah, pomeni za mnoge vir preživetja. Občina Škofja Loka je zato aktivno pristopila k reševanju teh težav in že v prvih nekaj dneh pomagala številnim učenkam in učencem, v naslednjih dneh pa še dijakinjam in dijakom.

Na podlagi skopih informacij države oziroma pristojnega ministrstva, ki je Občinam in šolam poslalo preprosto okrožnico in tako obvestila šole, da organizacijo toplih obrokov za učence in dijake, ki se izobražujejo na daljavo, prevzemajo Občine, so se porodila mnoga vprašanja in dileme. Občina Škofja Loka je takoj aktivno pristopila k reševanju vseh težav in tako s tem tednom omogočila topel obrok približno 45 otrokom.

V Škofji Loki smo se odločili, da bodo tople obroke za OŠ Škofja Loka-Mesto, OŠ Ivana Groharja, OŠ Jela Janežiča ter da dijak(inj)e pripravljali kuharice in kuharji ter njihovi sodelavci in sodelavke v kuhinji v Vrtcu Kamnitnik, za OŠ Cvetka Golarja pa bodo obroke pripravljali na šoli. Obroke je tako možno prevzeti pred vrtcem oziroma OŠ Cvetka Golarja, v Škofji Loki pa omogočamo tudi dostavo, če je to nujno potrebno oziroma uporabnica ali uporabnik prevzema ne more opraviti. Celoten postopek je izveden skladno z navodili NIJZ.

Prijave na brezplačen topel obrok so v naši občini same zbirale šole, ki so kontaktirale učenke in učence osnovnih šol.  Odzivi so zaenkrat zelo dobri. Zbiranje prijav dijakinj in dijakov zaradi dejstva, da obiskujejo srednje šole iz različnih občin, še poteka, upamo pa, da bomo tudi zanje obroke zagotovili čim prej, vsekakor do konca tedna.

Brezplačen topel obrok po navodilih Ministrstva za šolstvo sicer pripada vsem učenkam, učencem, dijakinjam in dijakom iz družin, v katerih povprečni mesečni dohodek na osebo ne presega 382,82 evra, to pomeni tretji dohodkovni razred pri otroškem dodatku oziroma drugi pri državni štipendiji. Brezplačni topel obrok pripada tudi učenkam, učencem, dijakinjam in dijakom, nameščenim v rejniško družino,« so sporočili z Občine Škofja Loka.

Foto in vir: Občina Škofja Loka

Povzel: Janez Porenta

5 1 vote
Article Rating