Odlično priznanje za škofjeloško rokodelstvo: model za mali loški kruhek avtorice Petre Plestenjak Podlogar je na natečaju za izbiro kulinaričnih in gastronomskih spominkov v Osrednji Sloveniji in Ljubljani prejel bronasto priznanje!

Turistična zveza Slovenije je kot partnerica projekta »Evropska gastronomska regija 2021« zaključila natečaj tako, da je tričlanska komisija – prof. dr. Janez Bogataj (ambasador projekta EGR Slovenija), dr. Bojana Rogelj Škafar (Slovenski etnografski muzej) in Darja Škufca Adlešič (Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo) – med 30 prijavljenimi spominki, od tega 12 kuhinjskimi pripomočki in 18 prehranskimi spominki, izbrala tri najboljše v obeh kategorijah.

Foto: Katja Jemec

Med prijavljenimi je bil tudi model za peko malih loških kruhkov, ki je osvojil bronasto priznanje v kategoriji »kuhinjski pripomočki«. Model je del linije uradnih spominkov Škofjeloškega »Kreativni komplet za lepši dan«, avtorica pa mojstrica rezbarjenja Petra Plestenjak Podlogar.

Najbolje uvrščeni bodo sodelovali na mednarodnem izboru Mednarodnega inštituta za gastronomijo, kulturo, umetnosti in turizem IGCAT, ki je Sloveniji tudi podelil naziv Evropska gastronomska regija 2021.

Avtorici iskrene čestitke, njej in ostalim škofjeloškim rokodelkami in rokodelcem pa želim še mnogo »čarovnij« izpod njihovih prstov!

Foto: Katja Jemec

Vir in foto: Rokodelski center DUO Škofja Loka

Povzel: Janez Porenta