Vam je prispevek všeč?

Minulo soboto je v Prestranku potekalo državno prvenstvo v eventingu, na katerega so se lahko prijavili jahači s primernimi licencami, vzporedne »odprte« tekme pa se je z dvema konjema udeležila tudi olimpijska jahačica, Avstrijka Katrin Khoddam Hazrati. Izjemen pečat je na tekmovanju pustil tudi 34-letni Škofjeločan Rok Bernik, ki se je s konjem Capitolom razveselil naslova državnega prvaka!

Jahači so tekmovali v kategorijah E (dresurna naloga E, ovire na terenu in parkur do 60 cm) in A (dresurna naloga za eventing A, ovire na terenu in parkur do 100cm). Tekmovanje se je, kot je pravilo na eventing turnirjih, začelo z dresurnimi nalogami. Enournemu premoru je sledil ogled parkurja in skakanje (zaradi vročine izvedeno v izolirani hali) za kategorijo E in nato A. Po skakanju je vodila Katrin pred Rokom, za njima so se zvrstili ostali jahači. V odločilni zadnji disciplini, cross countryju, sta Rok in lipicanec Capitol (Neapolitano Capra II) v kategoriji A z 18 zaprekami na zelo razgibanem terenu nabrala prednost, ki je zadoščala za skupno zmago.

»Tako za tekmovalce kot za konje je bilo zelo dobro poskrbljeno. Vsak tekmovalec je ob prihodu v cilj prejel plastenko vode, prav tako je ob ogrevalnem prostoru in v cilju konje čakala sveža voda. Tekmovanje je nasploh potekalo brez zapletov in ob obilo dobre volje in kakovostnega druženja,« je strnil vtise zmagovalec Rok Bernik.

Kdo je Rok Bernik?

S konji se ukvarja že od sedmega leta. Pri 19 letih je v Spodnji Luši pri Škofji Loki ustanovil jahalno šolo Kaj-Žar (Žar je ime arabca, vzrejenega na domačiji, ki je naučil jahati prek 50 otrok). V jahalni šoli je zdaj 5 konj. Vsak konj ima zagotovljen pašnik in dnevno zadosti gibanja. Capitola je kupil kot žrebeta skupaj z mamo, starega 10 dni, in se takoj zaljubil vanj. Konj je bil sprva boječ (na sneg ni upal več ur), zdaj brez težav premaguje vodne jarke in vse vrste cross zaprek. Z Rokom večkrat popeljeta z dvovprego tudi domače in ostale konjske navdušence. Rokova strast je tudi predajanje znanja in opazovanje napredka pri mladih jahačih (tudi podprvakinja Nika in Bailey prihajata iz Rokovega hleva).

Kaj je eventing?

Eventing, pogosto imenovan military, je bil v preteklosti preizkus, ki je od jahača zahteval, da vsem oviram navkljub čim hitreje in čim bolj zanesljivo pride na cilj. Vsestranskost, ki se jo zahteva od konja, je tej kraljevski disciplini v jahanju dala ime. Od konja se poleg dobrega galopiranja in skakanja zahteva predvsem še poslušnost, pogum, vzdržljivost, od jahača pa srčnost in sposobnost uvajanja in vodenja v najrazličnejših situacijah.

Današnji military oz. eventing je kombinacija dresure, terenskega jahanja in preskakovanja ovir, sposobnosti, ki so konju sicer lastne. Ravno pri tej disciplini se zahteva solidna osnovna izšolanost konja, pa tudi optimalna pripravljenost, kar zadeva kondicijo in dobro premišljeno pripravo na naloge. Pri rednem, vsakodnevnem treningu se jahač in konj zlijeta v celoto. Očarljivost eventinga je v izzivu z istim konjem uspeti v dresuri, na terenu in pri preskakovanju ovir. Jahač in konj z najmanj kazenskimi točkami v treh disciplinah osvojita turnir.

Roku iskreno čestitam za izjemen dosežek in mu želimo podobne podvige tudi v prihodnje!

REZULTATI

Kategorija A: 1. Rok Bernik (Capitol), 2. Katrin Khoddam Hazrati (Roxana), 3. Katrin Khoddam Hazrati (Freigabe von Osterreich).
Kategorija E: 1. Nataša Šilak (Cesado), 2. Andreja Kežar (Puramente), 3. Živa Prunk (Red alert).
DP: 1. Rok Bernik (Capitol), 2. Nika Uršič (Bailey – Maestoso Barbana IV), 3. Nataša Šilak (Cesado).
Ekipni državni prvaki: ŠD Titani Ljubljana v sestavi Nika Uršič (Bailey), Blaž Mejač (EMG Clearado), Rok Bernik (Capitol).

 

Avtorja: Rok Bernik in Janez Porenta

Foto: Calisto M

5 1 vote
Article Rating