Vam je prispevek všeč?

Turistična zveza Slovenije (TZS) je v okviru 70. Gostinsko-turističnega zbora Slovenije v Novi Gorici izpeljala tudi 14. državno tekmovanje za Zlato kuhalnico, ki je bilo tudi nekoliko lokalno obarvano, saj so v mestu vrtnic pripravljali tudi brezalkoholni hladni napitek z okusom vrtnic.

Zdaj pa pozor: Zlato kuhalnico je prejela ekipa Osnovne šole Škofja Loka – Mesto, ki je komisijo navdušila z okusno mineštro v vlivanci in slastnimi pirinimi palačinkami s skuto in borovničevim prelivom z meto.

Loška ekipa je prejela kar 143,8 od možnih 150 točk, najbolj se je med vsemi ekipami izkazala pri dveh kriterijih – izgledu in okusu jedi (49 od 50 možnih točk) in serviranju in kreativnosti predstavitve postrežene jedi in napitka na razstavni mizi (14,6 od 15 možnih točk).

Zlati so bili učenci Iva Kelner, Benjamin Klobučar, Jure Gaber in Oskar Peternel, ki so se pod mentorstvom Katarine Peternelj na državno tekmovanje v torek, 14. novembra 2023, uvrstili kot regijski prvaki. Za doseženo jim seveda iskreno čestitam!

»Pripraviti so morali regionalne primorske jedi. Čeprav smo bili Gorenjci gostje na Primorskem, smo zmagali v pripravi njihove kulinarike. Naša konkurenca so bili najboljši mladi kuharji iz vseh slovenskih regij. V šolo smo prinesli najbolj bleščečo kuhalnico, ki bo zdaj krasila našo jedilnico,« so zapisali na OŠ Škofja Loka – Mesto.

Najboljše tri ekipe na čelu z ekipo OŠ Škofja Loka – Mesto je znani chef Uroš Štefelin povabil na kuharsko delavnico v svojo radovljiško restavracijo Hiša Linhart, kjer bodo dobili še eno novo izkušnjo in izboljšali svoje kuharske sposobnosti, naučil jih bo tudi, kako kuhati iz lokalnih sestavin in ničesar ne zavreči.

Kuhalnice so sicer vrtele ekipe iz 10 osnovnih šol, zmagovalk regijskih tekmovanj. TZS je tekmovanje za Zlato kuhalnico pripravila v sodelovanju s Turistično-gostinsko zbornico Slovenije in z Društvom kuharjev in slaščičarjev Slovenije.

S tekmovanjem za Zlato kuhalnico želijo osnovnošolke in osnovnošolce navdušiti za kuharske in gostinske poklice. Letošnje tekmovanje je bilo še posebej aktualno, saj v gostinstvu in turizmu kronično primanjkuje kadrov.

Vir: TZS in OŠ Škofja Loka – Mesto

Foto: OŠ Škofja Loka – Mesto

Povzel: Janez Porenta

0 0 votes
Article Rating