Vam je prispevek všeč?

V Škofjo Loko v tretjem tednu septembra – v soboto, 17. septembra, in nedeljo, 18. septembra 2022 – prihaja nov prebivalec. Cirkus! »Cirkus v mestu« je dvodnevni festival, ki bo obiskovalce spoznal s cirkuško umetnostjo, od teorije do prakse.

Večino časa se bo zadrževal v parku v bivši vojašnici Škofja Loka (v primeru dežja v MKC Pri Rdeči Ostrigi), v nedeljo pa bodo – če bo vreme dovoljevalo – cirkus peljali tudi na sprehod po centru, da bo lahko spoznal svoje mesto.

Vabljeni vsi – otroci, mladi in malce manj mladi, da cirkusu pokažete in razkažete Škofjo Loko, on pa vas bo ob pomoči zvestih spremljevalcev naučil nekaj svojih trikov in vragolij. Vstop bo prost.

SOBOTA, 17. septembra 2022:

Od 10. do 13. ure: Delavnica izdelovanja cirkuških rekvizitov

Prva stvar, ki jo v mesto prinaša Cirkus, so delavnice! V soboto dopoldne bo najprej pripravil delavnico izdelovanja cirkuških rekvizitov, na kateri bodo na voljo materiali za izdelavo žonglerskih žogic in palic (t. i. flower sticks). Prav tako bo priložil vsa potrebna navodila. Delavnica je brezplačna, zaradi lažje organizacije so dobrodošle prijave na tina@zavodo.org. Delavnico bodo izvedli v parku v vojašnici, v primeru slabega vremena pod streho Rdeče Ostrige.

Od 15. do 17. ure: Delavnica uporabe cirkuških rekvizitov

Zatem sledi delavnica uporabe cirkuških rekvizitov, na kateri bo Cirkus (na)učil žongliranja z ustvarjenimi predmeti. Nekaj rekvizitov bo na voljo tudi za tiste, ki se dopoldanskega dogodka ne bodo udeležili. Delavnico učenja Cirkus nadaljuje tudi v nedeljo! Delavnico bodo izvedli v parku v vojašnici, v primeru slabega vremena pod streho Rdeče Ostrige.

Od 18. ure do 19.30: Okrogla miza »Cirkus kot orodje za delo v pedagogiki«

Še ena reč, ki si jo je namislil Cirkus, sta dve okrogli mizi. Prav zares si je zamislil eno, za njo pa bodo sedeli dvakrat. Prvič, v soboto, ko ima Cirkus opravke. Zato je na pogovor povabil člane skupine Cirkokrog, ki se poleg vrste drugih stvari v svojem delu posvečajo povezovanju cirkusa s pedagogiko, kar bo tudi rdeča nit večera. Pogovor bo vodila Mojca Selak. Dogodek je brezplačen. V lepem vremenu ga bodo izpeljali v parku bivše vojašnice, v primeru slabega vremena pa v Ostrigi.

Od 20. do 22. ure: Žonglerski koncert

Cirkus rad obiskuje koncerte in predstave. Ker bi vam rad pokazal, kako je to fajn, je organiziral tudi to. V soboto žonglerski koncert v izvedbi skupine Mismo Nismo. Nova kreacija kolektiva Mismo Nismo, ki so jo začeli ustvarjati spomladi 2019, postavi cirkuški ansambel v identiteto girl-boybanda. V Žonglerskem koncertu se petju, recitaciji in ostali komunikaciji z občinstvom enakopravno priključi umetnost žongliranja. V predstavi zmečejo za 18 kilometrov tekočega metra leta žogic. Žongliranje se skozi razcefrano opno pomika med lego front(wo)mana in back-vokalov oziroma back-žonglalov. Dogodek je brezplačen. V lepem vremenu ga bodo izpeljali v parku bivše vojašnice, v slabem v dvorani Pri Rdeči Ostrigi.

NEDELJA, 18. septembra 2022:

Od 13. do 15. ure: Delavnica uporabe cirkuških rekvizitov

V nedeljo se nadaljuje delavnica uporabe cirkuških rekvizitov, na kateri bo Cirkus (na)učil žongliranja z ustvarjenimi predmeti. Nekaj rekvizitov bo na voljo tudi za tiste, ki se sobotnega dopoldanskega dogodka ne bodo udeležili. Delavnico bodo izvedli v parku v vojašnici, v primeru slabega vremena pod streho Rdeče Ostrige.

Od 15.30 do 17.30: Cirkus v mestu – sprehod po mestu

Cirkus bo šel tudi na sprehod po mestu. Pokazali mu bodo, kaj vse naše mesto ponuja. Ustavili se bodo pred Namo, na Cankarjevem trgu, Mestnem trgu in Trgu pod gradom. Vabljeni, da se pridružite tudi vi ali pa jih pridete samo pogledat. V primeru slabega vremena dogodek odpade.

Od 18. ure do 19.30: Okrogla miza »Cirkus kot orodje za aktivizem«

Še ena reč, ki si jo je namislil Cirkus, sta dve okrogli mizi. Prav zares si je zamislil eno, za njo pa bodo sedeli dvakrat. Drugič, v nedeljo. Takrat bo Cirkus že spal. Zato je povabil še člane Mavričnega cirkusa, ki se bodo pripeljali iz Slovenj Gradca. Z njimi bodo govorili o tem, kako se lahko povežeta cirkuška dejavnost in aktivizem. Pogovor bo vodila Mojca Selak. Dogodek je brezplačen. V lepem vremenu ga bodo izpeljali v parku bivše vojašnice, v primeru slabega vremena pa v Ostrigi.

Od 20. do 22. ure: Klovnovska predstava (16+)

Cirkus rad obiskuje koncerte in predstave. Ker bi vam rad pokazal, kako je to fajn, je organiziral tudi to. V nedeljo je v goste povabil klovneso Lingaling s solo, sodobno klovnovsko kabarejsko grotesko. Raziskava klovnovskih osebnosti samske ženske, ki najde svoje poslanstvo skozi vživljanje v družbeno sprejemljive ženske vloge. Seveda, presenečenj ni. Lingaling še mlada priplava po župi, se osamosvoji od čistilnih pripomočkov, se kali na cirkuškem podu domače hiše, ukroti divji stol in se končno preda alkoholu. Vabljeni na enourni, na en in urni solo nastop izkušene klovnese, ki je svoje klovnovske osebnosti združila v samosvoj univerzum absurda. Dogodek je brezplačen in ga bodo izpeljali v dvorani Pri Rdeči Ostrigi.

Vir in foto: FB dogodka

Povzel: Janez Porenta

0 0 votes
Article Rating