Vam je prispevek všeč?

Kot vsako leto je Občina Škofja Loka tudi letos ob začetku kopalne sezone naročila strokovno analizo vzorcev površinskih kopalnih voda na lokacijah naravnih kopališč oziroma kopalnih območjih, na katerih je poleti največ kopalcev, ki Soro z veseljem izkoristijo za osvežitev in rekreacijo.

Strokovno analizo je ponovno izvajal Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH), Oddelek za mikrobiološke analize živil, vod in drugih vzorcev okolja Kranj, in sicer na treh lokacijah Selške Sore (Podlubnik) in Poljanske Sore (Visoko in kopališče Puštal).

Rezultati vzorčenja na vseh treh lokacijah so bili ustrezni. Selška Sora je v spodnjem toku še vedno precej motna, ker v občini Železniki izvajajo dela v sklopu urejanja protipoplavnih ukrepov. Lebdeči delci v vodi sicer nimajo neposrednega vpliva na zdravje ljudi, pač pa posrednega na zmanjšano vidljivost in posledično varnost kopalcev.

Vzorci so torej tudi letos pokazali, da je reka Sora primerna za kopanje, torej bomo lahko tudi to poletje uživali in se hladili v njej. Zdaj pa, ob prvi priložnosti, čof v vodo!

Vir in foto: Občina Škofja Loka

Povzel: Janez Porenta

5 1 vote
Article Rating