Vam je prispevek všeč?

Zveza bibliotekarskih društev Slovenije, krovna organizacija slovenskih knjižničarjev, je tik pred prazniki, v ponedeljek, 21. decembra 2020, tradicionalno podelila Čopove diplome, priznanja in plakete za dosežke na področju knjižničarstva. V letu, ko je svoja vrata odprla povečana in prenovljena Krajevna knjižnica Trata, je bil med prejemniki nagrad tudi direktor Knjižnice Ivana Tavčarja Škofja Loka mag. Matjaž Eržen, ki so mu podelili Čopovo priznanje (za enkratne dosežke, ki so plod izvirnih strokovnih pristopov, za posebne zasluge pri popularizaciji knjižničarstva, krepitvi ugleda knjižničarjev, knjižnic in knjižničarske stroke v javnosti ter za zasluge pri razvoju knjižnične dejavnosti).

»Veseli smo, da je stroka opazila Matjaževo prizadevanje za popularizacijo knjižničarstva v lokalnem okolju, v Sloveniji in tudi v tujini. Dosežki so znani in jih ne velja ponavljati, drobtinice, ki jih poznamo samo zaposleni, pa so za nas enako pomembne kot nagrada. Matjaž ima imenitne igralske sposobnosti – leta smo se zabavali ob novoletnih predstavah v amaterski gledališki skupini v rodni Žabnici, kjer je blestel v različnih vlogah. Nepozabni večeri! Vse svoje igralske sposobnosti in sproščeno naravo je s pridom uporabil za popestritev vsakdana. S knjižnico smo nekoč obiskali balet Ukročena trmoglavka in, glej, naslednje jutro nas je čakalo presenečenje: glavni lik ruskega baletnika je v čisto pravem kostumu še enkrat zaplesal pred nami. Bravo, Matjaž, nepozabno! Je tudi udeleženec Škofjeloškega pasijona in z veseljem vsako leto obleče prav poseben plašč in postane dedek Mraz. Pa ne samo za zaposlene, ampak tudi za otroke po šolah. Prepričani smo, da so vse aktivnosti in vloge najbrž pripomogle k vodstvenim sposobnostim in funkcijam, naj bo tako tudi v koronačasu. Če je ideja dobra in šef vztrajen, smo zmagali, je Matjažev moto. V jubilejnem zborniku ob 50-letnici knjižnice je v članku Narodne knjižnice od Narodne čitalnice do Knjižnice Ivana Tavčarja leta 1995 Matjaž zapisal: ‘Ko govorimo o knjižnicah, nas največkrat zanimata dva vidika, ki sta za obstoj in delo najpomembnejša – to sta prostor in fond’. Matjaž, ob tem lahko samo dodamo, da te čaka še ogromno dela,« ga je nagovorila sodelavka, knjižničarka Mojca Kalan.

»Nič brez sonca, nič brez žara. Včasih tudi opeče, v glavnem pa greje. In upam, da bo tako tudi vnaprej. Hvala predvsem vsem sodelavkam, brez njih se lahko v tej moji pisarni prelomim, pa vseeno ne bi bilo ničesar,« se je kratko odzval nagrajenec, že skoraj desetletje direktor škofjeloške knjižnice.

V nadaljevanju objavljam celotno utemeljitev priznanja za mag. Matjaža Eržena, ki mu iskreno čestitam in želim še mnogo dobrih poslovnih odločitev in uspešno nadaljnje vodenje knjižnice.

UTEMELJITEV

»Mag. Matjaž Eržen, magister znanosti s področja bibliotekarstva, je mesto direktorja splošne Knjižnice Ivana Tavčarja Škofja Loka prevzel leta 2011. Pod njegovim vodstvom je knjižnica aktivno sodelovala pri različnih razvojnih projektih na nacionalni ravni in se s tem uvrstila med knjižnice, ki kreirajo razvoj splošnih knjižnic v Sloveniji.

Eržen se pri upravljanju knjižnice in vodenju sodelavcev odlikuje s strokovnim znanjem, izkušnjami in posluhom za kolektiv, uporabnike in druge deležnike knjižnice. Pod njegovim vodstvom postaja Knjižnica Škofja Loka v lokalnem okolju nepogrešljiv partner razvoja lokalne skupnosti in prepoznavna kot prostor znanja, ne le kot mesto za izposojo gradiva. Uporabniki in prebivalci knjižnico pod njegovim usmerjanjem vse bolj prepoznavajo kot kraj za učenje, druženje in kakovostno preživljanje prostega časa. Velike uspehe je dosegel tudi na področju urejanja in širitve knjižničnih prostorov, saj je dosegel več prostorskih povečanj in prenov osrednje in krajevnih knjižnic.

Pri vodenju splošne knjižnice Eržen plete uspešno mrežo partnerstev. Spodbuja sodelovanje knjižnice z vrtci, šolami, drugimi knjižnicami, društvi in posamezniki, predvsem pri ustvarjanju dogodkov in prireditev. Z namenom popularizacije branja, zlasti med otroki in v družinah, se je knjižnica priključila projektu Družinsko branje, ki ga izvaja Mestna knjižnica Kranj. Z mnogimi dejavnostmi za mlade bralce so zdelo prodorni, kar se kaže v porastu članstva mladih bralcev.

Spodbudil je tudi, da je bila Knjižnica Škofja Loka ena od štirih sodelujočih pri uvajanju portala Biblos. Leta 2018 je knjižnica z Mestno knjižnico Kranj sodelovala v poskusih racionalizacije skupne nabave in obdelave gradiva, letos pa pri postavitvi vzorčnih spletnih strani, ki bi lahko delovale kot podlaga za spletne strani drugih knjižnic. Pod njegovim vodstvom se je knjižnica včlanila v mednarodno organizacijo Naple in vzpostavila mednarodno sodelovanje s splošno knjižnico v litovskem Panevežysu.

Pripadnost stroki izkazuje tudi s članstvom v Društvu bibliotekarjev Gorenjske in z aktivnostmi v okviru Združenja splošnih knjižnic (ZSK), kjer sodeluje v različnih delovnih skupinah in strokovnih svetih. Že tretji mandat je član upravnega odbora ZSK. Bil je tudi član delovnih skupin za pripravo Pravilnika o izvajanju knjižnične dejavnosti kot javne službe (2018–2020) in je član delovne skupine za pripravo prihodnje Strategije razvoja slovenskih splošnih knjižnic.

Zaradi vidnih strokovnih dosežkov na področju organizacije in vodstva knjižnice ter za zasluge pri krepitvi ugleda knjižnic in knjižničarske stroke mu Komisija za Čopove diplome, Čopova priznanja in Čopove plakete podeljuje Čopovo priznanje za leto 2020.«

 

MATJAŽ ERŽEN: Bralec

Misel, v črke ujeta, ki obeta,
da nekomu sporočila bo,
kar izgovorila bodo usta nema.

Kje, kako se  to zgodilo bo med dvema,
ki papir in vonj črnila,
ju skrivnosti veže sila,
vesta le ta dva.

In kaj ob tem bosta čutila,
ko z zapisom vzela izginotju
iz višine misli ali iz globin srca,
iz večnosti, skrivnost je dvema dana mila.

Je to skrivnost,
ki ve kako združiti oceane
in bo ostala le za tista dva,
ki znata skupaj začutiti utrip srca.

Foto: FB Knjižnica Škofja Loka

Vir: Ministrstvo za kulturo in ZBDS

Povzel: Janez Porenta

0 0 votes
Article Rating