Vam je prispevek všeč?

Škofja Loka je že nekaj dni bogatejša za čudovito umetnino, miniaturno pravljično zimsko vas na Spodnjem trgu, ki je odprta vsak dan od 14. do 21. ure. Obisk je brezplačen, vsa sredstva, ki se bodo kot prostovoljni prispevki znašla v posebni dobrodelni škatlici, pa bodo namenjena Zvezi prijateljev mladine oziroma pomoči potrebnim otrokom. Dobrodošla je vnaprejšnja najava na 040/22-67-67. Pogovarjal sem se z avtorico te res navdušujoče kreacije za otroke in odrasle, Vesno Knific Levič, ki vas prisrčno vabi na obisk vsaj do konca januarja.

Koliko časa je zorela ideja in nato nastajala vaša čudovita umetnina? Verjetno ni nastala čez noč?

Ne, ni nastala čez noč. Sem strastna zbirateljica, najprej sem to postavljala doma, sprva na skrinji, nato na klopci zraven, nakar je preraslo na kamin in ostale dele dnevne sobe, na koncu nismo imeli več kje sedeti. Hči me je spodbudila, naj dam to, kar počnem, na ogled še drugim. Prepričala me je in sem se odločila, da dam to mestu na vpogled in da ne pobiram vstopnine, temveč da pomagam otrokom, ki to potrebujejo. Zbiramo torej prostovoljne prispevke za Zvezo prijateljev mladine Slovenije.

Obiskovalci so vsi, ker je tudi vsak odrasel rad kdaj otrok. Ogromno odraslih, ki stopi noter, ne more skriti navdušenja, vsak bi se rad pomanjšal in šel živet v tako mesto.

Koliko časa bo pravljična zimska vas na ogled?

Sprva sem predvidevala, da bo na ogled do konca januarja, ker dobesedno sama delam notri vse popoldneve. A so se začeli javljati ljudje, ki bodo prostovoljno tukaj kako urico namesto mene. Če se jih bo javilo več, bomo podaljšali.

Kje natančno se pravljična zimska vas nahaja?

Nahaja se na Spodnjem trgu med številkama 23 in 24, v vmesnem prostoru, nasproti Loškega odra.

Glede na odziv imam občutek, da bo postala tradicionalna in vsako leto večja.

Povejte mi še kakšno besedo o materialih, iz česa je umetnina sestavljena in izdelana?

To so zbirateljski kosi, ki sem jih zbirala 40 let. To so makete iz klubov po vsem svetu, predvsem iz ZDA. Robo sem nabirala po vsem svetu, ker sem ogromno službeno potovala. Vsakič, ko sem kam šla, sem kaj prinesla. Po vsem svetu je ta roba v istem slogu, kjer koli kupiš, se vse poklopi. So ročna dela, ročne poslikave. Res je nekaj izjemnega: vse deluje, vse se giblje – vrtiljaki, smučišča, žičnice, tovarna piškotov, pivovarna, zavijanje daril, hiša, v kateri Božiček proizvaja darila, pravljična dežela z govorečim drevesom, čarovnicami in škrati, hišici sedmih kozličkov ter Janka in Metke, jezerce z ribiči … Ogromno dela je bilo vloženega, ogromno ur je notri.

Sploh pa mi ni žal, ker je zraven Zveza prijateljev mladine Slovenije. Ne moremo vsega v življenju gledati samo skozi denar.

Kdo so obiskovalci pravljične zimske vasi?

Obiskovalci so vsi, ker je tudi vsak odrasel rad kdaj otrok. Ogromno odraslih, ki stopi noter, ne more skriti navdušenja, vsak bi se rad pomanjšal in šel živet v tako mesto. Tako ženske kot moški, otroci – to je res za vse, ne samo za otroke. Je pa zelo v detajle izdelano in si je treba vzeti kar nekaj časa, da vse podrobnosti pogledaš. Je zgodba. Je francoska ulica, je del italijanskega mesta, zabaviščni park s fontano, notri so Nizozemska, Avstrija, Švica, nemška smučišča, malo industrijsko mesto, narava z jezercem.

Glede na odziv – ali vam je kaj žal, da ne pobirate vstopnine?

Ne. Hotela sem v mesto nekaj prinesti. Bila sem pri županu in prosila za prostor, kjer bi lahko to ustvarila, saj bi bilo lahko tudi petkrat večje, kot je zdaj. Žal prostora nisem dobila. Sem pa naredila v lastni režiji in mi ni žal, ker vidim toliko zadovoljnih obrazov, toliko vzdihov sreče, ki mi vse poplačajo. Sploh pa mi ni žal, ker je zraven Zveza prijateljev mladine Slovenije. Ne moremo vsega v življenju gledati samo skozi denar.

Bo pravljična zimska vas na Spodnjem trgu postala tradicionalna, vsakoletna?

Glede na odziv imam občutek, da bo postala tradicionalna in vsako leto večja.

Foto: FB Taja Levič

Avtor: Janez Porenta

0 0 votes
Article Rating