Vam je prispevek všeč?

Z včerajšnjo razglasitvijo nagrajencev in dobitnikov plaket Toneta Čufarja so se zaključili dogodki 33. festivala Čufarjevi dnevi 2020, ki je bil zaradi epidemije novega koronavirusa in ukrepov za njeno zajezitev drugačen kot prejšnja leta, potekal je namreč virtualno, prek spleta. Sodelujoče predstave so si skupno ogledali 5404 spletni obiskovalci, ki so oddali tudi 1306 e-glasovnic. Glas ljudstva je Čufarjevo plaketo za najboljšo predstavo po oceni gledalcev podelil Kulturnemu društvu dr. Ivan Tavčar Poljane nad Škofjo Loko za predstavo »Visoška kronika«, ki je prejela najvišjo povprečno oceno – kar 4,65.

Čufarjevi plaketi

Čufarjevo plaketo za najboljšo uprizoritev je tričlanska žirija podelila komediji »Vozi, Miško!« v izvedbi igralske skupine Gledališča Toneta Čufarja Jesenice, medtem ko je šla Čufarjeva plaketa za posebne dosežke oziroma najboljšo ansambelsko igro v Škofjo Loko, prejelo jo je namreč Kulturno društvo Loški oder za avtorsko reciklažo Feydeaujeve komedije »Strasti, laži in maček v žaklju« v režiji Milana Goloba, v njej pa nastopajo Jan Bertoncelj, Matej Čujovič, Bojan Trampuš, Irena Kožuh, Blaž Vehar, Petra Kalan, Matjaž Eržen, Tilen Draksler in Nives Mikulin k. g. Predstava je bila prva premiera sezone 2019/20 na Loškem odru.

Utemeljitev

»Uprizoritev predstavlja pogumno odločitev avtorske ekipe, ki se v maniri sodobnega gledališkega izraza odmika od klasičnega študija uprizoritve in raziskuje material, ga preizprašuje in na novo interpretira. Igralska skupina z režiserjem na čelu se je lotila drzne reciklaže že uprizorjene predstave, kar je razprlo popolnoma novo kodo branja izvornega Feydeaujevega besedila, hkrati pa igralski ansambel tako mojstrsko izšpičila, da nas njegove gibkost, duhovitost, fizična in interpretativna domišljenost preprosto osupnejp. Zato si predstava za ta presežek nedvomno zasluži nagrado za izvirno in poglobljeno ansambelsko igro. Uprizoritev odlikuje izredna govorna disciplina – kultura govora in suvereno glasbeno vodstvo skupaj s pevsko izvedbo,« je zapisano v utemeljitvi žirije.

Kulturnemu društvu Loški oder iskreno čestitam in želim čim prejšnjo vrnitev na odrske deske!

Foto: Aljaž Hafner

Vir: Gledališče Toneta Čufarja Jesenice

Povzel: Janez Porenta

0 0 votes
Article Rating