Vam je prispevek všeč?

Med zaključnimi dogodki v sklopu praznovanja 1050-letnice prve pisne omembe Škofje Loke bo danes, v soboto, 1. julija 2023, od 10. ure dalje v Škofji Loki poslastica za ljubitelje nostalgije in motociklizma: celodnevna prireditev »Dan loških dirk«.

Motociklistične dirke so se v Škofji Loki odvijale med letoma 1946 in 1973, kar pomeni, da od zadnje mineva natanko 50 let. Dirke za Nagrado Loke so veljale za pravcati motošportni praznik, saj so posamezne izvedbe privabile tudi nad 50.000 navdušenih gledalcev.

Državno prvenstvo je v Loki prvič potekalo leta 1959, že leto pozneje pa je dirka pridobila še mednarodni pečat. Trasa se je z ulic mestnega središča pomikala proti obrobju, žal pa se je zgodba tragično končala 27. maja 1973 s hudo nesrečo, ki je terjala pet življenj.

Do tragedije je prišlo, ko je 45-letni italijanski dirkač Emanuele Maugliani zletel med gledalce, poleg njega so umrli še dva otroka, brat in sestra Marko in Mojca Peternel iz Preddvora, 78-letna Marija Kastelic in 21-letni Esad Alešević iz BiH, ki je preminil tri dni pozneje v ljubljanski bolnišnici.

Današnji program se bo začel ob 10. uri s parado starodobnih tekmovalnih motociklov na trasi od stare vojašnice prek Spodnjega trga do Mestnega trga, kjer se bodo – uro pozneje – na ogled postavili izbrani motocikli s takratnih dirk.

Opoldne bodo priredili slavnostno akademijo in počastili še živeče dirkače takratnih dirk in vse dirkače iz loške občine, ki so v tujini dosegali pomembne rezultate, in spregovorili o vlogi športnega motociklizma v našem okolju.

Z njimi bodo imeli obiskovalci tudi možnost pokramljati, ravno tako se jim bodo lahko podpisali v posebno izdajo knjige »Bencin, stotinke in pogum – zgodovina dirk v Škofji Loki«, ki jo bo ob tej priložnosti možno tudi kupiti.

Ob 13. uri pa bo v Sokolskem domu Škofja Loka vrata odprla še izjemna razstava, ki bo prikazala zgodovino motociklističnih dirk Nagrada Loke. Na ogled bodo fotografije, predmeti in motorji, ki bodo orisali dirke, ki so se v Loki odvijale slaba tri desetletja.

Prijazno vabi Avto-moto društvo Škofja Loka. Popolno časovnico programa objavljam spodaj. Vstop bo prost. »Brnelo bo tudi, če bo malo zagrmelo!«

PROGRAM:

ob 9. uri: Zbor starodobnikov (stara vojašnica Škofja Loka),

ob 10. uri: Paradna vožnja starodobnikov (po stari krožni progi do Mestnega trga),

ob 11. uri: Postavitev starodobnikov na ogled (Mestni trg),

ob 12. uri: Slavnostna akademija (Sokolski dom Škofja Loka),

ob 13. uri: Odprtje razstave loških dirk 1946–1973 (Sokolski dom, do 23. julija 2023).

_ _ _

Vir in foto: FB dogodka in FB Dan loških dirk

Povzel: Janez Porenta

5 1 vote
Article Rating