Vam je prispevek všeč?

Novica še izpred drugega vala epidemije novega koronavirusa, a zato z nič manjšo težo in še vedno zelo vredna objave.

Sredi letošnjega septembra je namreč pet dijakov 5.NS Srednje šole za strojništvo Šolskega centra Škofja LokaLeon Banič, Luka Kajzar, Aleš Klemenčič, Nik Mlakar in Matej Tičar – v inštitutu Metron v Češnjici pri Kropi predelalo električni invalidski voziček za gospoda Iva Jakovljeviča. Projekt je podprla in financirala neprofitna okoljevarstvena organizacija Alpe Adria Green z Jesenic.

»Voziček je bil nov, žal pa imajo vsi invalidski vozički svinčene baterije z za današnje razmere majhno kapaciteto. Po pogovoru z Ivom smo se dogovorili glede predelave. Želel si je čim ‘večjo’ baterijo, priključek za polnjenje telefona, vzvratno kamero, ogrevan sedež, inverter z vtičnico napetosti 230 V AC in polnilec za baterijo,« je prve korake pojasnil profesor s Srednje šole za strojništvo Janko Brejc, u. d. i. s.

Nadaljevalo se je z izgradnjo dveh svinčenih akumulatorjev in izmero prostora za nove litijeve baterije. »Glede na razpoložljiv prostor smo določili mere nove, sestavljene baterije, ki bo imela 90 Ah, kar je dvakrat več od originalne. To seveda pomeni vsaj dvakrat večjo razdaljo, ki jo lahko prevozi z vozičkom,« je poudaril Brejc in pri predelavi izpostavil inovativnost dijakov, ki so za nosilec mobilnega telefona uporabili pohodno palico in jo pobarvali v barve vozička.

»Predelava je potekala brez večjih zapletov. Vse želje smo gospodu Ivu uresničili, nad predelavo je bil vidno ganjen. Končno se mu bo morda izpolnila želja, da bi prevozil pot od doma v okolici Kranja do Izole s svojim vozičkom,« je dodal Janko Brejc. Inovativnim dijakom in mentorju čestitke za idejo in izvedbo, pa še mnogo domiselnih in uspešnih projektov!

Foto in vir: Šolski center Škofja Loka

Povzel: Janez Porenta

5 3 votes
Article Rating