Vam je prispevek všeč?

Na nedavno zaključeni 55. Mednarodni kemijski olimpijadi, ki jo je med 16. in 25. julijem gostil kampus Hönggerberg na Švicarski državni tehniški visoki šoli ETH Zürich, sta se odlično izkazala tudi dijaka Gimnazije Škofja Loka.

Med 348 mladimi kemiki iz 89 držav, ki jih je spremljalo 272 mentorjev in drugih spremljevalcev, sta bila v slovenski ekipi tudi dijaka 3. letnika loške gimnazije Matej Nastran, ki se je okitil s srebrno medaljo, in Nejc Mohorič, ki je prejel častno priznanje.

V slovenski ekipi sta bila še dijaka z ljubljanske Gimnazije Vič: Jakob Starec Oman se je razveselil bronaste medalje, Gabriel Žnidaršič pa častnega priznanja. Udeleženci so en tekmovalni dan pet ur reševali praktične naloge v laboratorijih univerze, en dan pa zelo obsežne teoretične naloge, ki so pokrivale vsa področja kemije.

Priprave na olimpijado sta vse leto vodila mentorja, nekdanji gimnazijec in olimpijec Martin Rihtaršič in prof. Mojca Tolar, medtem ko so bile ekipne priprave pod okriljem Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo v Ljubljani.

Mateju in Nejcu iskrene čestitke za izjemen uspeh, enako mentorjema in tudi ostalima članoma slovenske ekipe, in uspešno tudi v prihodnje!

Vir: Gimnazija Škofja Loka

Foto: FB Gimnazija Škofja Loka

Povzel: Janez Porenta

0 0 votes
Article Rating