Vam je prispevek všeč?

Kulturno društvo Loški oder je pustilo zares močan pečat na letošnjem že 59. festivalu gledaliških skupin Slovenije, Linhartovem srečanju, v Kulturnem domu v Postojni in se domov vrnilo ovenčano s šestimi nagradami.

Njegova predstava »Antigona v New Yorku« Janusza Glowackega v režiji Matjaža Šmalca se je razveselila matička za najboljšo predstavo v celoti po izboru žirije, hkrati so matička prejeli tudi trije igralci iz te predstave: Jan Bertoncelj za vlogo Policista, skupaj kot igralski dvojec pa Bojan Trampuš za vlogo Saše in Matej Čujovič za vlogo Bouhce.

»Predstava tudi po 30 letih od nastanka izvrstno ujame aktualnost te drame. Adut uprizoritve je njena dramaturška večplastnost, saj vzporedno problematizira aktualna družbenopolitična vprašanja o socialni izključenosti manjšin in nasilja, sočasno pa razkriva tudi skrajno intimne in temeljne postulate človekove eksistence,« je zapisano v utemeljitvi nagrade.

Matiček za moško vlogo je torej pripadel Janu Bertonclju, kajti »njegova vizualna uniformiranost in izčiščena dikcija sta predirljivi in surovi, a vendar nadvse verjetni,« tako žirija. Matička za igralski dvojec pa sta si prislužila Bojan Trampuš in Matej Čujovič za vlogi newyorških brezdomcev, ki sta ju »ustvarila z navidezno lahkotnostjo, ki pa jo poganja izjemno natančna in premišljena notranja razčlenjenost zapletenih psiholoških stanj.«

Hkrati je posebno priznanje za vlogo Anite oziroma za »upodobitev pretresljive podobe brezdomke, ki se spopada z neizprosnostjo newyorškega nevidnega vsakdana« v »Antigoni v New Yorku« prejela še Petra Krančan. V predstavi sta sicer igrala še Irena Kožuh (Policistka) in Gašper Murn (Truplo, Policist).

Obenem so na festivalu podelili tudi Linhartove listine in Linhartove plakete za leti 2019 in 2020. Med prejemniki Linhartove listine je tudi Bojan Trampuš z Loškega odra, ki je v treh desetletjih na odrskih deskah odigral že številne vloge, nazadnje pa je blestel kot dr. Landernau v predstavi »Strasti, laži in maček v žaklju«.

Čestitke vsem!

Vir: STA in FB KD Loški oder

Foto: FB KD Loški oder

Povzel: Janez Porenta

5 1 vote
Article Rating