Vam je prispevek všeč?

Včeraj, na praznik, dan slovenskega športa, sta tudi Zavod za šport in Športna zveza Škofja Loka zvečer slavnostno podelila priznanja, nagrade in svečane listine športnikom (športnic tokrat med prejemniki ni bilo) in športnim delavcem v občini Škofja Loka za obdobje od januarja 2020 do marca 2021. V nadaljevanju predstavljam vse nagrajence in jim iskreno čestitam.

Prejemnika svečanih listin sta Jože Hafner in Jaka Šink.

Jože Hafner je s športom povezan vse življenje. Kot mlad fant je na Godešiču v Športnem društvu Kondor igral nogomet, namizni tenis in hokej. Pri 17 letih je začel vestno trenirati kajak na divjih vodah in leto pozneje postal mladinski državni prvak in peti v članski konkurenci nekdanje Jugoslavije. Postal je reprezentant, a mu je poškodba hrbta preprečila nastop na svetovnem prvenstvu. Še danes se rad kot rekreativec usede v čoln in se spopade z brzicami na Sori in Savi. Po okrevanju se je vrnil k rekreativnemu igranju nogometa in namiznega tenisa, ukvarjal se je tudi z gorskim tekom, gorskim in cestnim kolesarjenjem, hokejem in tekom na smučeh. Večkrat se je udeležil triatlona jeklenih v Bohinju in bil leta 1993 celo četrti. Ko je Športno društvo Kondor leta 1992 organiziralo gorski tek na Osolnik, je bil Jože seveda zraven. Že četrto leto po prvi izvedbi teka je prevzel organizacijo dogodka, ki je bil v 25 izvedbah otvoritveno tekmovanje sezone Slovenskega pokala, pozneje pa štel tudi za državno prvenstvo veteranov v gorskih tekih. V Športnem društvu Kondor je že dolga leta v upravnem odboru, od leta 2006 pa predsednik. Delo svojih predhodnikov je nadgradil z izboljšanjem razmer za igranje nogometa na področju infrastrukture in tudi organiziranosti in povezanosti nogometa v vsej občini. Dolga leta je bil aktiven v Krajevni skupnosti Godešič, še vedno pa je zelo dejaven tudi v občinski Športni zvezi.

Jaka Šink je mladost preživel v Breznici pod Lubnikom v okviru številne družine, ki je na mali kmetiji zgodaj ostala brez očeta. Pridobil je poklic informatika in vso delovno dobo delal v računalništvu. V osnovni šoli je začel igrati nogomet pri škofjeloškem klubu in ga igral aktivno do 37. leta z daljšo prekinitvijo zaradi poškodbe. Ko si je dom z družino ustvaril pri Sv. Duhu, je bil s krajevnimi nogometnimi zanesenjaki soustanovitelj nogometnega kluba Polet. V klubu je bil najprej igralec, po koncu aktivnega igranja že več kot 20 let skrbi za mladinske kategorije kot trener, 16 let pa je že predsednik kluba. Kot trener je z igralci dosegel drugo mesto pri pionirjih, prvo mesto pri kadetih, mladincih in članih na tekmovanjih, ki jih je organizirala Medobčinska nogometna zveza Gorenjske. Pri njej je bil več kot 20 let aktiven funkcionar, do leta 2015 tudi kot član izvršnega odbora, večji del kot podpredsednik. Kot član komisij je več let deloval pri Nogometni zvezi Slovenije. Danes se še vedno rad poda na nogometna igrišča kot delegat na tekmah. Za aktivno in neumorno delo je bil leta 2016 imenovan za častnega člana Medobčinske nogometne zveze Gorenjske.

Zlati plaketi sta prejela Andrej Franko in Športno Društvo Partizan.

Andrej Franko že več kot 30 let aktivno deluje na področju športa. Sprva je bil tekmovalec v alpskem smučanju v Smučarskem klubu Alpetour, pozneje pa še vaditelj mlajših kategorij smučarjev. Kot starš tekmovalca je bil sodnik na tekmovanjih regionalnega, nacionalnega in mednarodnega ranga. Pozneje je prevzel mesto vodje sodnikov na progi za domača in mednarodna tekmovanja. Od leta 1995 je sodeloval tudi pri vseh izvedbah Pokala Loka in je član tekmovalnega odbora. V klubu stalno sodeluje na žrebanjih za vsa tekmovanja, tako za otroška, FIS tekme in tudi Pokal Loka. Na tekmovanjih ima pomembno nalogo kot odgovorni sodnik za diskvalifikacije.

Športno društvo Partizan je bilo ustanovljeno leta 1952 kot Telesno vzgojno društvo Partizan in je nastalo iz Fizkulturnega društva Škofja Loka, ki je bilo naslednik škofjeloških Sokolov. V prvih letih delovanja sta bili najpomembnejši dejavnosti društva splošna telesna vadba in gimnastika. Nato so se v društvo vključili avtomobilisti, nogometaši, smučarji, odbojkarji, rokometaši, dvigalci uteži, kolesarji in igralci namiznega tenisa, ki so v okviru društva večinoma delovali nekaj let in se nato osamosvojili. Vadbe je društvo povečini izvajalo v prostorih Sokolskega doma, po letu 1980 v Športni dvorani Poden in v telovadnicah osnovnih šol v občini, danes ima svoj domicil v telovadnici OŠ Jela Janežiča. Društvo je leta 1990 prejelo naslov najboljšega društva TVD Partizan v takratni Jugoslaviji, člana društva, Andrej Franko in Ivan Križnar, pa sta prejela Bloudkovo plaketo in Bloudkovo nagrado. Leta 2006 je društvo po izpolnjevanju zahtevnih kriterijev prejelo znak kakovosti Zdravo društvo, ki potrjuje, da društvo zagotavlja in ponuja kakovostne in zdravju koristne športne vadbe. ŠD Partizan že več kot 15 let sodeluje tudi pri organizaciji nacionalne akcije Veter v laseh – s športom proti drogi in Slovenija v gibanju. Ozira se v mednarodne vode in sodeluje pri Erasmusovih projektih – Teden športa, Evropski teden fitnesa, Vključevanje žensk v vodenje športnih organizacij in Evropski teden športa. Danes ŠD Partizan ponuja več kot 30 različnih zvrsti organizirane vadbe s kakovostnim strokovnim kadrom in podaja smernice zdravega načina življenja za celotno občino Škofja Loka.

Prejemniki srebrnih plaket so Miloš Četrtič, Dejan Mlinar, Leon Tušar, Atletski klub Škofja Loka in Jadralni klub Loka Timing.

Miloš Četrtič je eden od ustanoviteljev Jadralnega kluba Loka Timing. Ves čas je tudi član Kluba časomerilcev Loka Timing. Vseh 20 let od ustanovitve kluba v letu 2001 je njegov blagajnik, prva štiri leta je bil tudi tajnik. Je dokumentarni fotograf vseh akcij in dogodkov kluba, njegova obsežna zbirka fotografij na klubski spletni strani in v arhivu pa je nepogrešljiv vir klubske zgodovine. Bil je tudi navdušen turni smučar, vendar je ta šport potem, ko ga je leta 2009 na Ratitovcu zasul plaz, opustil. Poleg jadranja, kjer se udeležuje domačih in mednarodnih regat, je postal vodja planinske sekcije kluba. Je zelo uspešen osvajalec visokih vrhov. V svoji »bilanci« ima 7 pettisočakov v Himalaji, Iranu, Gruziji in Turčiji ter 13 štiritisočakov v Evropi, Aziji in Afriki.

Dejan Mlinar je kot pionir začel balinati leta 1991. Bil je v znani traški šoli balinanja pod vodstvom trenerja Ivana Breznika v generaciji, iz katere je zraslo nekaj največjih balinarjev svetovnega ranga, kot so Uroš Vehar, Damjan Sofronievski in Davor Janžič. Kot pionir je s traško ekipo redno osvajal naziv najboljših v Sloveniji. Ko je iz mladinskih vrst prešel v člansko ekipo, je bil eden najboljših bližarjev v Sloveniji, kar je še danes. Zdaj že več kot 20 let igra v prvi članski ekipi, ki je osvojila 15 naslovov državnega prvaka. Njegov odnos do balinarskega športa je zelo pozitiven in v prvi ekipi slovi kot izreden motivator ekipe predvsem v trenutkih, ko je treba narediti zadnji korak do zmage. Ima profesionalni pristop do balinanja in je nepogrešljiv člen velikih uspehov Balinarskega društva Trata.

Leon Tušar je že več kot 30 let aktiven član Smučarskega kluba Alpetour. Najprej je bil tekmovalec v alpskem smučanju, pozneje pa je postal vaditelj mlajših kategorij. Kot starš tekmovalca je bil sodnik na tekmovanjih regionalnega, nacionalnega in mednarodnega ranga. Od leta 2000 dalje je član organizacijskega odbora Pokala Loka, mednarodnega tekmovanja za otroke, kjer aktivno sodeluje pri njegovih izvedbah. Še posebej je odgovoren za organizacijo otvoritvene slovesnosti Pokala Loka in protokola podelitve priznanj. Leon je aktiven tudi pri vseh drugih tekmovanjih v organizaciji kluba.

Atletski klub Škofja Loka je od začetka delovanja v letu 2001 stalno prisoten na lokalni športni sceni. Mladostnikom vseh starosti ponuja dostopne in kakovostne atletske vadbe. V vseh letih so člani kluba dosegali dobre rezultate predvsem na državni ravni, kar nekaj pa je bilo reprezentantov, ki so nastopali tudi na mednarodnih tekmovanjih. Klub redno skrbi za izobraževanje trenerjev, saj je le tako mogoče zagotoviti kakovostno vadbo za mlade atlete in atletinje. Škofja Loka, ki je že od nekdaj slovela po dobrih atletih, lahko v okviru Atletskega kluba Škofja Loka ponudi svojim občanom možnost, da v domačem okolju naredijo prve atletske korake. Velika želja kluba je, da bi v Škofji Loki uredili 400-metrsko atletsko stezo, s čimer bi se odprle še večje možnosti za kakovosten trening in razvoj vrhunskih atletov.

Jadralni klub Loka Timing praznuje letos 20-letnico delovanja. V klub je včlanjenih več kot 80 ljubiteljev jadranja in morskih športov, v zadnjih letih tudi planinarjenja. Osnovna skrb kluba je promocija ljubiteljskega in tekmovalnega regatnega jadranja. Člani kluba se udeležujejo regat v slovenskem, hrvaškem in italijanskem morju pa tudi na jezerih. So zmagovalci pomembnih regat in tudi državni prvaki v različnih disciplinah regatnega jadranja. Klub že vrsto let sodeluje v veliki mednarodni akciji Mirno more, kjer se nekaj sto otrok s posebnimi potrebami iz vse Evrope sreča z jadranjem in morjem, med njimi tudi okrog 20 iz Slovenije. Prav tako zadnja leta načrtno širi jadranje med študenti in v sodelovanju s Klubom škofjeloških študentov organizira flotna jadranja na dveh ali treh jadrnicah za njihove člane. Z izobraževanjem skuša Jadralni klub Loka Timing svoje člane in simpatizerje vzgajati za varno, ekološko osveščeno in doživeto jadranje oziroma kakovostno preživljanje prostega časa na morju.

Bronastih plaket pa so se razveselili Martin Bogataj, Jurij Demšar, Anže Jurgele, Matjaž Korenčič in Nejc Rebec.

Martin Bogataj že več kot dvajset let aktivno deluje na področju športa. Bil je tekmovalec v alpskem smučanju in igralec dvoranskega hokeja v domačem kraju. Po zaključeni športni karieri je v Smučarskem klubu Alpetour postal eden od ključnih strokovnjakov za pripravo prog za različna tekmovanja. Pozneje je kot oče smučarskih otrok skrbel za prevoze tekmovalcev na različna tekmovanja. Bil je je sodnik na tekmovanjih regionalnega, nacionalnega in mednarodnega ranga. Od leta 2000 je aktivni član tekmovalnega odbora Pokala Loka, mednarodnega tekmovanja za otroke v alpskem smučanju. Sodeluje pri organizacij vseh tekmovanj v klubu, še posebej pa je odgovoren za mesto štarterja pri Pokalu Loka.

Jurij Demšar je od ustanovitve leta 2001 član Atletskega kluba Škofja Loka. Kmalu je začel dosegati lepe rezultate pod vodstvom trenerja Boštjana Šinka. Bil je član pionirske, mladinske in mlajše članske državne reprezentance. Poleg številnih osvojenih državnih naslovov v vseh šprinterskih disciplinah je tudi lastnik klubskih rekordov na 60 m, 100 m, 200 m in 300 m. Leta 2009 je začel prenašati svoje znanje tudi na mlajše selekcije in je odigral odločilno vlogo pri oživitvi kluba po kadrovski in vodstveni menjavi. V letu 2012 je prevzel funkcijo predsednika kluba in vse od takrat skrbi za nemoteno delovanje kluba na področju financ ter koordinacije dela med trenerji. S svojim delom je odločilno pripomogel, da je atletika tudi v Škofji Loki dobila mesto, ki si ga kot kraljica športov zasluži. Od leta 2017 je tudi podpredsednik Športne zveze Škofja Loka.

Anže Jurgele se je z atletiko v Atletskem klubu Škofja Loka začel ukvarjati v osnovni šoli kot tekač na srednje proge. Bil je tudi član mladinske atletske reprezentance v teku na 800 m. Po vpisu na Fakulteto za šport v Ljubljani je tekmovalno pot zaključil in začel svoje znanje prenašati na mlajše atlet(inj)e kot trener. Odraz njegovega dela je opazen pri priljubljenosti atletike med mladimi in pri aktivnosti njihovih staršev. Že deset let se posveča kategorijam U12 in U14, kjer njegovi varovanci dosegajo zmage v posamičnih disciplinah, kakor tudi v mnogoboju. Osvojili so že več kot 25 različnih kolajn na prvenstvih Slovenije. Anže poleg vloge trenerja v klubu opravlja tudi vrsto drugih nalog: koordinira izvajanje treningov vseh starostnih skupin, organizira atletske priprave, prijavlja člane kluba na različna tekmovanja ….

Matej Korenčič je član Balinarskega društva Trata že več kot 20 let. Najprej je bil igralec v drugi članski ekipi društva in se je z njo udeleževal tekmovanj v 2. državni ligi. V letu 2010 je opravil strokovni izpit za mentorja balinanja, kar mu je omogočilo, da je postal vodja druge članske ekipe. Več kot 10 let je član Upravnega odbora Balinarskega društva Trata in zadnjih 6 let tudi društveni blagajnik. Vseskozi je aktiven pri pripravah in izvedbah turnirjev ter delovnih akcijah društva. V zasebnem življenju je slikopleskar in njegovo podjetje precej pomaga tudi kot sponzor tekmovalnih ekip društva.

Nejc Rebec je član Smučarskega kluba Alpetour Škofja Loka že več kot 30 let. Sprva se je kot tekmovalec udeleževal številnih domačih in mednarodnih tekmovanj, po zaključeni športni karieri pa se je aktivno vključil v trenersko delo, najprej kot vaditelj v nižjih starostnih kategorijah. Pozneje je postal pomočnik trenerja v mladinskih in članskih selekcijah, od leta 2013 pa je njihov glavni trener. V tem času je vzgojil vrsto vrhunskih tekmovalk in tekmovalcev s številnimi naslovi državnih prvakov ter osvojenimi kolajnami na največjih tekmovanjih v alpskem smučanju, svetovnem pokalu, evropskih pokalih in olimpijskih igrah mladih. Nejca odlikujeta velika zavzetost delu in velika klubska pripadnost kolektivu.

Vir: Občina Škofja Loka

Foto: FB JK Loka Timing

Povzel: Janez Porenta

2 1 vote
Article Rating