Vam je prispevek všeč?

Dijakinja Gimnazije Škofja Loka Veronika Klemenčič se je – kot edina s Škofjeloškega – uvrstila v finale 6. Evropskih statističnih iger. Za njeno raziskovalno nalogo »ekipa Piškotek« je mogoče spletno glasovati TUKAJ še do srede, 29. marca 2023, do 12. ure. Vsak udeleženec glasovanja sodeluje tudi v nagradni igri oziroma žrebanju za elektronsko napravo (brezžične slušalke) v vrednosti do 150 €. V glasovanju bosta zmagali ekipi, ki bosta v svojih kategorijah zbrali največ glasov, za nagrado pa bodo vsak član ekipe in mentorja prejeli pametno uro.

Vsak sodelujoči v glasovanju lahko glasuje za največ eno nalogo iz vsake kategorije, upošteva se tudi, če podeli svoj glas samo nalogi iz ene kategorije. Glasovati je mogoče samo enkrat. Mlajši od 15 let lahko sodelujejo v glasovanju samo s privolitvijo staršev ali skrbnikov. Oddajmo torej glas za Veroniko TUKAJ!

Evropske statistične igre, letošnja epizoda je že šesta, so mednarodno ekipno tekmovanje, ki med srednješolci spodbuja zanimanje za statistiko in uporabo uradnih statističnih podatkov. Dijaki so po starosti razdeljeni v dve kategoriji. Na šolski ravni tekmovanja so odgovarjali na tri sklope vprašanj s področja statistike: v kategoriji A (3. in 4. letnik) se je na državno tekmovanje uvrstilo 48 ekip, tudi tri z Gimnazije Škofja Loka (Čbelce, Piškotek in Fijada), ki so osvojile vsaj 91 od 100 možnih točk. V kategoriji B (1. in 2. letnik) pa je prag za uvrstitev v 2. krog (80 točk) doseglo 45 ekip.

»Na državni ravni je bilo treba pripraviti raziskovalno nalogo na osnovi prejetega niza statističnih podatkov. Odločila sem se raziskovati, kaj vpliva na izbiro študija v Sloveniji. Na poti do finala me je usmerjala mentorica prof. Mateja Močnik. Sodelovale so ekipe iz srednjih šol iz celotne Slovenije, v glasovanje pa se je po izboru žirije uvrstilo le 10 najboljših ekip iz vsake kategorije,« je sporočila Veronika Klemenčič.

Veronika Klemenčič je sicer dijakinja 3. letnika Gimnazije Škofja Loka in tudi del gledališke skupine »Oder na stežaj« in impro skupine »Osti Jarej«, ki delujeta v okviru gimnazije pod mentorstvom prof. Tatjane Žagar. V prostem času rada igra harmoniko, seveda pa se rada poigra tudi s statističnimi podatki. Veroniki čestitam za uvrstitev v finale in držim pesti zanjo v glasovanju!

Vir: Gimnazija Škofja Loka, Veronika Klemenčič in Stat.si

Foto: FB Veronika Klemenčič

Povzel: Janez Porenta

5 1 vote
Article Rating