Vam je prispevek všeč?

TUKAJ sem poročal, da je bil med 35 posamezniki in društvi, letošnjimi gorenjskimi prejemniki priznanj Civilne zaščite, tudi gorski reševalec Primož Rakovec, član Društva GRS Škofja Loka, ki je prejel bronasti znak.

Za danes, 4. maja, ko goduje sv. Florijan in je tudi mednarodni dan gasilcev, pa sem prihranil informacijo, da je priznanje Civilne zaščite, in sicer srebrni znak, prejelo tudi Prostovoljno gasilsko društvo (PGD) Godešič, ki je letos – pred mesecem dni – praznovalo 110-letnico delovanja.

V društvu, ki trenutno šteje 163 članov, častitljivega jubileja zaradi epidemije novega koronavirusa in z njo povezanih ukrepov še niso mogli dostojno proslaviti. Nekaj informacij o njem sem izbrskal na facebook strani PGD Godešič.

Ustanovitev gasilskega društva na Godešiču je prvič omenjena v zapisih župnijske kronike iz leta 1913. Zamisel je sicer tlela že od leta 1908, ko na ustanovnem občnem zboru niso izvolili upravnega odbora, so pa z izvolitvijo odbora gasilsko društvo ustanovili leta 1911. Ustanovitveni občni zbor je bil 2. aprila 1911, le dva tedna pozneje se je društvo včlanilo v Zvezo gasilskih društev v Ljubljani.

Pred prvo svetovno vojno so godeški gasilci zgradili zasilno »šupo« z betoniranimi stebri, kjer je bila shranjena brizgalna. Leta 1920 je bil zgrajen stolp za sušenje cevi, 21. julija 1921 pa je bil svečano odprt dokončan gasilski dom. Odtlej je doživljalo vzpone in padce.

Gasilski dom leta 1927.

V 30. letih je prostore gasilskega društva najela novonastala strojna zadruga in v njih hranila stroje. Leta 1938 je bil ustanovljen Dramatični odsek gasilskega društva, s tem namenom so tedaj tudi začeli gradnjo igralskega odra v gasilskem domu, na katerem je bilo do leta 1941 odigranih 21 iger.

Dolgoletna želja po gasilskem avtomobilu, ki bi nadomestil konjsko vprego, se je uresničila 29. junija 1956. Leta 1972 je društvo ob pomoči Občinske gasilske zveze Škofja Loka dobilo nov gasilski avto IMV, leta 1988 novega znamke TAM, ob 100-letnici delovanja leta 2011 pa je društvo prejelo novo vozilo GVV-1 iveco daily. Za potrebe delovanja društva je lani dobilo tudi moštveno vozilo opel vivaro.

Zgodba o gradnji novega gasilskega doma na Godešiču pa se vleče že debela štiri desetletja. Idej je bilo že veliko, nekatere so tudi prišle do izvedbe. Predlani so se začeli resneje pogovarjati o novogradnji in ustanovili komisijo za gradnjo novega gasilnega doma.

»Vseskozi je bilo gasilsko društvo del vaškega dogajanja. Organizacija poleg osnovnega namena opravlja in pripravlja tudi družbeno koristne dogodke in tako povezuje krajane. Seveda pa sodelovanje presega tudi meje vasi Godešič,« so še zapisali na FB strani PGD Godešič.

Društvu hvala za plemenito in srčno delo, in še na mnoge okrogle obletnice!

Vir in foto: FB PGD Godešič

Povzel: Janez Porenta

3 1 vote
Article Rating