Vam je prispevek všeč?

Nocoj ob 19. uri bodo v avditoriju Moderne galerije podelili nagrade in priznanja Riharda Jakopiča za leto 2021. Poleg slikarke Milene Usenik so nagrado za življenjsko delo prejel tudi Škofjeločan, slikar in likovni pedagog Franc Novinc (1938).

Novinc se je na začetku svoje ustvarjalne poti v okviru ekspresivne figuralike in novega realizma pridružil mladim slovenskim popartistom in se nato po krajšem obdobju erotične tematike popolnoma posvetili krajini.

V 60. in 70. letih prejšnjega stoletja je zaradi raziskovanja svetlobe, prostora in barve postal eden vidnejših »novokrajinarjev«, slikarjev, ki so slovensko tradicijo upodabljanja krajine prevrednotili in obogatili z novimi likovnimi izrazi.

Je slikar, ki svoje prepoznavne motive podaja pretežno v tehniki akrila. Večina njegovih del se motivno veže na kraj, kjer se je rodil, osebnostno in umetniško izoblikoval in kjer živi še danes – na Godešič.

Ustvarjalni navdih črpa iz narave in lokalne kulturno-zgodovinske dediščine. Leta 1986 je bil na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani izvoljen za docenta, leta 1991 za izrednega in leta 1996 za rednega profesorja.

Leta 1973 je bil prejemnik Župančičeve nagrade, leta 1984 nagrade Prešernovega sklada in leta 1987 Groharjeve nagrade Združenja umetnikov Škofja Loka. Dobil je tudi številne nagrade v nekdanji skupni državi in drugod na tujem.

Se je pa leta 1979 pridružil tudi slovenski (jugoslovanski) ekspediciji alpinistov na Himalajo, kjer so nastale številne portretne študije, upodobitve živahnega dnevnega utripa Katmanduja, skice in slike nepalskih gora.

Francu Novincu iskreno čestitam za nagrado Riharda Jakopiča.

Vir: Loški muzej in STA in Obrazi slovenskih pokrajin

Foto: Boštjan Soklič/Loški muzej

Povzel: Janez Porenta

4 1 vote
Article Rating