Vam je prispevek všeč?

Škofja Loka se lahko pohvali s pomembno novostjo, ki je pravzaprav novost tudi na državni ravni: v Vrtcu Škofja Loka in na Osnovni šoli Ivana Groharja namreč testirajo profesionalni čistilec zraka AeraMax Professional, ki je tudi 99-odstotno učinkovit pri zmanjšanju prisotnosti koronavirusa v zraku. »V Sloveniji so čistilci zraka relativna novost, zato smo jih – ker sem iz Škofje Loke – najprej ponudili v testno uporabo loškemu vrtcu in osnovni šoli, seveda z namenom, da bi preprečili širjenje virusa v našem domačem okolju,« je poudarila Maja Rihar, prodajna zastopnica podjetja Trend, d. o. o., ki je danes delovanje čistilca zraka tudi predstavila novinarjem.

»Z ravnateljico vrtca Janjo Bogataj in ravnateljem šole Markom Primožičem smo se dogovorili za testiranje čistilcev zraka v vrtcu in šoli. Zanju smo se odločili, ker smo ga želeli najprej predstaviti tam, kjer je najtežje spoštovati ukrepe za preprečevanje širjenja okužbe – razkuževanje, varovanje razdalje in nošenje mask. V vrtcu so testirali mobilni čistilec zraka v enoti Kamnitnik, v osnovni šoli pa stacionarni stenski čistilec zraka,« je še pojasnila Maja Rihar.

Kaj so čistilci zraka?

Čistilci zraka so bili razviti za omejitev širjenja okužb s koronavirusom v gospodarstvu, v velikih proizvodnih dvoranah, kjer lahko ena okužba zaustavi delovanje celotne linije, pozneje so uporabo aplicirali tudi v skupnih pisarnah, domovih za starejše, šolah, vrtcih, ambulantah … Z njegovo uporabo se zagotavlja varno delo otrokom in zaposlenim v šolah in vrtcih ter lažjo organizacijo in izvedbo dela.

»Neodvisni laboratorij je potrdil, da sistem štirih filtrov in pametna tehnologija, katere delovanje lahko spremljamo na zaslonu, učinkovito zajameta in odstranita aerosolizirane koncentracije koronavirusa v zraku. Čistilec zraka namestimo na steno, kar mu omogoča, da je bliže ljudem in zajame zrak v celotnem prostoru. Namestitev je enostavna, čistilec pa oblikovan tako, da je v prostoru neopazen,« je še razložila Maja Rihar.

Ravnatelj Marko Primožič: Čistilec zraka si želimo zadržati

Na pobudo Maje Rihar so se torej v to zgodbo vključili tudi v škofjeloški Osnovni šoli Ivana Groharja. »Zanima me vsaka stvar, ki pripomore k boljšemu počutju v šoli ali pa varnemu in spodbudnemu okolju, zato sem prosil, naj nam pridejo čistilec zraka predstavit, nato pa smo se dogovorili, da nam dajo testno enega v učilnico 2. razreda. Z učiteljicami in učenci smo potem ugotavljali, kako čistilec deluje, in ugotovili, da je zrak v učilnici dejansko boljši,« je pojasnil ravnatelj Marko Primožič.

Ta učilnica stoji zraven učilnice tehnike in tehnologije, v kateri običajno pri praktičnem pouku delajo z različnimi surovinami, zato so včasih tam tudi neprijetne vonjave, ki pa v sosednjo učilnico razrednega pouka ne pridejo, ker jih vse polovi čistilec. »Učenci imajo zdaj notri zares dober zrak, ne moremo pa vedeti – to bodo morali ugotoviti prodajalci –, ali je res, da čistilec pobere tudi delce covida,« poudarja ravnatelj OŠ Ivana Groharja.

Čistilec zraka je nemoteč in tih, kadar ga med poukom vključijo, ga ni slišati, »zelo pomembno je, da ti ne brenči ves čas nekaj nad glavo,« podčrta Primožič, ki ga je najbolj zanimal odziv učencev in učiteljic: »Dejansko so bili učenci zadovoljni in so ugotovili, da je zrak boljši, ravno tako tudi učiteljici, ki poučujeta v tej učilnici.«

Zaenkrat je šola dala čistilec zraka na test, Marko Primožič pa pojasni, da se še niso pogovarjali, kako bodo nadaljevali: »Si ga pa želimo zadržati in ga dodati še v drugo učilnico tehnike. Upam pa, da bodo raziskave pokazale, da čisti tudi delce covida. Če se bodo izkazali za učinkovite, bomo šli morda v korak s tem in postopoma nabavljali čistilce zraka, če bo to res pripomoglo, da bo manj delcev v razredu, ker to morda lahko pomeni tudi manj mask in še manj okužb.«

Čistilci zraka so lahko v zaprtih prostorih med preventivnimi ukrepi za zaščito pred okužbami z novim koronavirusom. Kako je bilo sicer doslej z okužbami na OŠ Ivana Groharja? »Okužb učencev je bilo nekaj, nismo pa imeli veliko karanten, mislim, da v tem šolskem letu le štiri primere, da so učenci ostali en teden doma. Starši se dovolj dobro zavedajo odgovornosti, da puščajo otroke, če so bolni ali so bili v tesnem kontaktu z okuženim, doma,« je še izpostavil ravnatelj Marko Primožič.

 

Besedilo in foto: Janez Porenta

0 0 votes
Article Rating