Vam je prispevek všeč?

Projekt meritev radioaktivnega radona v gospodinjstvih, ki so ga fiziki Zavoda za varstvo pri delu (ZVD) lani izvedli v 12 občinah, bodo letos nadaljevali tudi v nekaterih novih občinah, ki jih je skoraj 30. Gospodinjstva vabijo, da se prijavijo na brezplačne meritve, je STA povzela sporočilo iz zavoda.

Namen projekta je opredeliti ogroženost na posameznih območjih in z ustreznimi preventivnimi dejavnostmi omejiti tveganja, ki jih predstavlja radon, naraven radioaktiven plin brez vonja in barve, ki se nabira v zaprtih prostorih in je lahko rakotvoren. Ocenjujejo, da je vsak deseti rak na pljučih posledica radona oziroma njegovih razpadnih produktov.

ZVD trenutno izvaja brezplačne preventivne meritve radona na že prepoznanih območjih z več radona v 24 različnih občinah, letos pa je v projekt vključenih 27 novih občin, med njimi tudi Škofja Loka in Gorenja vas-Poljane.

V okviru projekta so fiziki ZVD lani odčitali izsledke več kot 430 detektorjev radona, ki so jih stanovalci namestili v pritlične in kletne prostore, kjer je ogroženost največja. Če detektorji zaznajo povečane vsebnosti plina, fiziki ogroženim gospodinjstvom posredujejo napotke za ustrezno zaščito. V veliko primerih je ustrezen ukrep že redno zračenje.

Pomembno: zavod vabi k sodelovanju vse stanovalce na omenjenih območjih, torej tudi v Škofji Loki, ki jih zanima, koliko radona imajo doma. Meritev je zanje brezplačna, saj jo financira Uprava RS za varstvo pred sevanji, ki deluje znotraj ministrstva za zdravje. Dodatne informacije dobite TUKAJ, na e-naslovu radon@zvd.si in telefonu 01 5855 104.

Foto: Zavod za varstvo pri delu

Avtor: Janez Porenta

0 0 votes
Article Rating