Vam je prispevek všeč?

Turizem Škofja Loka in Razvojna agencija Sora sta minuli četrtek v Gostilni pri Boštjanu na Križni Gori otvorili in predstavili novo/preurejeno Loško planinsko pot, ki sta jo lani in letos skupaj s planinskimi društvi in podjetjem Lajf d. o. o. uredili v turistično daljinsko pohodniško pot.

Loška planinska pot je daljinska pohodniška pot, ki jo sestavlja 12 lažje do srednje zahtevnih etap v skupni dolžini 188 kilometrov.

Loška planinska pot je odmik od urbanega, ki vabi k raziskovanju hribovitega predalpskega območja; je doživljanje podeželske preprostosti in raznolike pokrajine; so bogati razgledi, ki se pohodniku ponujajo na odprtih grebenih.

Ponuja spoznavanje s pestrim okoljem, vpogled v zgodbe preprostih ljudi, srečanje s kulturo in običaji. Trasa je razgibana, kljub temu pa poteka po lažje dostopnih predelih.

Loška planinska pot v številkah: 188 kilometrov, 12 etap, 8877 metrov višinske razlike, 4 občine.

Na raziskovanju se pohodniki srečajo z iskrenimi in bogatimi zgodbami srčnih ljudi, se spoznavajo z življenjem na odmaknjenih kmetijah in doživljajo bogato pohodniško tradicijo. Pot je preplet raznovrstnih pohodniških izkušenj, obogatenih z okušanjem preprostega življenja v hriboviti predalpski Sloveniji.

Pot poteka po najlepšem, kulturno pestrem in razglednem delu Škofjeloškega, Cerkljanskega in Idrijskega hribovja. Vije se po hribovitem območju in vodi prek grebenov s pogledi do Alp na eni in Ljubljanske kotline na drugi strani.

Krožna daljinska pohodniška pot se začne in zaključi v Škofji Loki. Dnevne pohodniške etape so povprečno dolge od 8 do 25 kilometrov, pohodnik za posamezno etapo potrebuje od 4 do 7 ur hoje. Povprečna višinska razlika vzpona na posamezni etapi je 600 metrov.

Posamezne etape omogočajo prenočitev na začetku in koncu. Pot je možno prehoditi v celoti ali izbrati del poti in etape povezati med seboj, možno je prehoditi tudi samo eno etapo. Trasa poteka v bližini vasi in naselij ali skozi naselja.

Pohodnik se lahko na določenih delih trase osveži, nakupi potrebno hrano ali domače – lokalne izdelke. Loška planinska pot povezuje planinske koče, gostilne in druge oskrbovalne točke.

Trasa poteka po utrjenih pohodnih poteh in deloma tudi po makadamskih, gozdnih in lokalnih – vaških cestah. Izogiba se zahtevnim odsekom in je speljana tako, da pohodnik ne potrebuje posebnega gorniškega znanja. Traso je mogoče zapustiti na več mestih in se varno spustiti do bližnje ceste ali naselja.

Etape so označene glede na zahtevnost, obenem je pot označena s smerokazi in markacijami, največkrat z dodano črko L. Na vstopnih mestih etap je informacijska tabla. Večji del poti je primeren za družine z otroki.

Pot je pridobila tudi uradni znak, svojo spletno stran, uporabniško-navigacijski vmesnih, informacijsko dvojezično zloženko in usmerjevalne table. Zdaj pa le pot pod noge!

Vir in foto: Loška planinska pot

Foto: FB Visit Škofja Loka

Povzel: Janez Porenta

0 0 votes
Article Rating