Vam je prispevek všeč?

V soboto se je zaključil tradicionalni škofjeloški poznopoletni kulturni festival »Pisana Loka 2020«, ki je s pestro in raznoliko ponudbo dogodkov za vse okuse in generacije za devet dni oživil srednjeveško lepotico. Svoje vtise po pravkar končani letošnji epizodi mi je v imenu organizatorjev zaupala Jana Fojkar iz Javnega zavoda 973.

»V soboto se je s sklepnim dejanjem, izvrstnim koncertom Prismojenih profesorjev bluesa na Šolski ulici, zaključil letošnji festival Pisana Loka. Festival je ponudil številne kulturne dogodke – koncerte, ustvarjalne delavnice, predstave in literarne večere, stand up večer in prenos glasbenega dogodka v živo prek spleta. Odvil se je na različnih lokacijah v Škofji Loki in s tem popestril ulice in trge ob koncu poletja,« je pod dogajanje zadnjega (malce več kot) tedna v imenu organizatorjev potegnila črto Jana Fojkar.

Letošnji festival je bil organizacijsko – zaradi ukrepov in posledic novega koronavirusa – še večji zalogaj kot običajno. »Organizacija prireditev je bila v tem poletju poseben izziv, saj zaradi epidemije koronavirusa veljajo omejitve zbiranja oseb, organizatorji pa so dolžni upoštevati priporočila NIJZ. Kljub novim organizacijskim in birokratskim izzivom so se soorganizatorji dogodkov, ki jih je na razpisu izbrala strokovna komisija Občine Škofja Loka, uspešno spopadli z novimi pravili in uspeli izpeljati vse načrtovane prireditve. In ne le to! Z velikim ponosom lahko rečemo, da so bile izvedene na visoki ravni, odlično je bilo poskrbljeno tudi za vse varnostne ukrepe,« poudarja Jana Fojkar.

Dogodki so si sledili na dnevni ravni in bili vsi po vrsti uspešni. »Med najbolj odmevne prireditve, ki so sprejele tudi največ obiskovalcev, štejemo predvsem koncerte Vlada Kreslina in Iztoka Cergola, zasedbe Pliš s posebnim gostom Josom, največjo množico pa so navdušili Dan D, ki so nastopili na predzadnji dan festivala. Vsi omenjeni koncerti so se odvili na dvorišču Loškega gradu oz. Loškega muzeja Škofja Loka, ki je organizatorjem prijazno omogočil uporabo prostora. Dva izredno dobro sprejeta dogodka sta se odvila tudi na Cankarjevem trgu – prvi dogodek na festivalu, ki je potekal v živo, je bil Stand up z Boštjanom Gorencem – Pižamo, Sašom Staretom in Rokom Bohincem. Do zadnjega rezervirana sedišča in polni okoliški gostinski lokali pričajo o tem, da so tovrstni dogodki tisto, kar v naše mesto privablja tako domačine kot tudi obiskovalce iz širšega območja. Drugi dogodek – koncert Nevergreen brothers – pa je na istem prizorišču ponudil popolnoma drugačno vzdušje. Koncert, poln glamurja in uspešnic z vseh vetrov, je poleg velikega obiska požel tudi velik aplavz. Med mladimi pa je najbolj odmeval dogodek Diskölökali, ki se je zaradi omejitev, ki veljajo za dogodke plesne glasbe, odvil kar prek videopovezave, prenašali pa so ga gostinski lokali v starem mestnem jedru (Jesharna,Pilarna, Pr’Pepet, Vahtnca in Acro caffe),« je strnila vtise Jana Fojkar.

Nekaj večerov je bil v središču pozornosti tudi Trg pod gradom. »Gostil je koncert Grlenic, ki so se predstavile z repertoarjem ljudskih pesmi in nas popeljale predvsem v dežele Balkana, vse do Bolgarije. Posebno doživetje pa je na tem trgu pripravila skupina mariborskih pesnikov Slam zverine. Obiskovalcem so ponudili razigrano, interaktivno in tekmovalno izkušnjo ob poslušanju pesmi. V svoje vrste pa so za ta večer zvabili tudi enega od pogumnih domačih poetov. Prav posebno prizorišče je ponudila še Nunska cerkev, kjer sta koncert Brahmsovih in Dolenčevih skladb izvedli Katarina Tominec (klavir) in Lucija Čemažar (violina). Odličen je bil tudi obisk na prireditvah, namenjenih najmlajšim – delavnica Lego muvi 2 in interaktivna igra Preiskovanje sta bili že nekaj dni prej zapolnjeni, številne družine pa so se udeležile predstave Pravljica za najmlajše in ustvarjalne delavnice magnetkov Naredi si sam se je v pretekle dni ozrla sogovornica.

In z navdušenjem podala skupno oceno letošnjega festivala: »Prav vsi dogodki festivala so do zadnjega sedeža oz. prostega mesta zapolnili razpoložljive kapacitete, zato bi bilo težko izpostaviti najbolj uspešnega. V okvirih, ki jih narekujejo nova pravila, povezana z epidemijo, si prav vsak od dogodkov zasluži najvišjo oceno. Za vsakim dogodkom pa stojijo tudi organizacije in predani posamezniki, ki so v realizacijo vložili ogromno truda in tudi prostovoljnega dela. In prav njim gre zahvala za vse te pisane dni v Škofji Loki. To pa so: Zavod O, Kulturno društvo Grable, Kulturno umetniško društvo Jadran, Zavod Diskölöka, Familija (MDC Blok in PUM-o Šk. Loka), Agencija koncerti, Glasbena šola Škofja Loka, Društvo Glasba-Drama, Bar Pilarna, Natalia Lapina in Javni zavod 973. Za medijsko podporo pa ste krasno skrbeli Loške novice, Radio Sora, Gorenjski glas. Ob pohvalah pa se moramo obrniti tudi v nebo, saj nam je letos stoodstotno služilo tudi vreme. Festival smo izpeljali v lepih poletnih dneh oz. večerih, prve dežne kaplje pa doživeli tik po zaključnem koncertu.«

Hvala vsem prirediteljem za trud in uspešno izvedbo, naj bodo tudi prihodnje takšne!

Foto: Denys Shay

Povzel: Janez Porenta

5 1 vote
Article Rating