Vam je prispevek všeč?

Minuli petek je predsednik Borut Pahor na posebni slovesnosti v predsedniški palači vročil tri državna odlikovanja. Red za zasluge je prejel tudi Škofjeločan Franci Feltrin, nekdanji škofjeloški občinski svetnik, in sicer za zasluge pri povezovanju Slovencev v izseljenstvu in za pomoč rojakom pri vračanju v domovino.

Kot je navedeno v utemeljitvi, je Franci Feltrin konec 80. let prejšnjega stoletja sodeloval pri ustanovitvi stranke Zeleni Slovenije in bil kot član koalicije Demos na volitvah leta 1990 izvoljen za poslanca v prvem sklicu slovenskega parlamenta.

»Ko je prihajal v stik s slovenskimi rojaki v tujini, jim je pomagal na osebni ravni in hkrati iskal sistemske rešitve za njihovo vračanje iz tujine. Bil je med predlagatelji in sooblikovalci zakona o denacionalizaciji, zakona o odnosih s Slovenci v zamejstvu in po svetu ter zakona o pridobitvi slovenskega državljanstva,« je zapisano v utemeljitvi.

 

Leta 1994 se je pridružil Svetovnemu slovenskemu kongresu (SSK), pri katerem že skoraj 30 let opravlja vodstvene funkcije, denimo podpredsednika SSK in predsednika Konference SSK za Slovenijo. Zavzema se za pravice slovenskih rojakov po svetu, jim pomaga pri vračanju odvzetega premoženja, vključevanju v družbeno in politično življenje v Sloveniji, pri pridobivanju državljanstva, nostrifikaciji diplom in zaposlitvah v domovini.

»V SSK je nepogrešljiv pri snovanju in izvedbi mednarodnih konferenc znanstvenikov, pravnikov, zdravnikov, arhitektov, gradbenikov, poslovnežev in kulturnikov iz sveta in Slovenije, ki so že davno prerasle okvir društvenega srečevanja in so vzpostavile trdno tradicijo druženja in izmenjave mnenj uglednih Slovenk in Slovencev iz domovine in tujine,« je navedeno v utemeljitvi.

In še: »Francija Feltrina njegovi sopotniki in sodelavci cenijo kot skrbnega in predanega človeka, ki ima rad domovino in je iskreno posvečen ohranjanju vezi med Slovenci. Za njegov prispevek h gradnji države in za požrtvovalno in zavzeto delo pri ohranjanju in povezovanju slovenstva po svetu se mu Republika Slovenija zahvaljuje z visokim državnim odlikovanjem.«

Zvočno zahvalo Francija Feltrina ob prejemu državnega odlikovanja lahko poslušate TUKAJ.

Gospodu Franciju Feltrinu iskreno čestitam za prejem prestižnega državnega odlikovanja!

Vir in foto: Urad predsednika RS

Audio: Svetovni slovenski kongres

Povzel: Janez Porenta

1 1 vote
Article Rating