Vam je prispevek všeč?

Nocoj, na predvečer kulturnega praznika, bodo na vsakoletni državni proslavi v Cankarjevem domu v Ljubljani podelili tudi najvišja priznanja v umetnosti. Eno od dveh Prešernovih nagrad za življenjsko delo bo prejel tudi Škofjeločan Herman Gvardjančič (leta 1981 je prejel že nagrado Prešernovega sklada), o čemer sem v začetku lanskega decembra poročal TUKAJ.

»Je slikar, vrhunski umetnik, ki si nedvomno zasluži najvišje državno priznanje za svoj bogati opus,« je med drugim zapisano v utemeljitvi nagrade. Herman Gvardjančič, ki bo oktobra dopolnil 80 let, se je rodil v naselju Gorenja vas-Reteče pri Škofji Loki in še tudi po upokojitvi živi in ustvarja v rojstnem kraju, s katerim ostaja ves čas povezan s slikarstvom.

Herman Gvardjančič: Post COVID 2020, prosevna slika – akril, 70 x 100cm

Obširen pogovor z umetnikom si je bilo mogoče nedavno prebrati v Gorenjskem glasu, na spletu pa je dostopen TUKAJ. »Moja slika je predvsem slika mojega čutenja oziroma notranjega občutenja. Sicer se me je v preteklosti sem in tja dotaknila tudi politična angažiranost, a ni bila nikoli v središču mojega ustvarjanja,« je Gvardjančič med drugim dejal v pogovoru.

Umetniku še enkrat iskrene čestitke za izjemno priznanje!

Vir: Gorenjski glas

Foto: Herman Gvardjančič

Povzel: Janez Porenta

0 0 votes
Article Rating