Vam je prispevek všeč?

Minuli petek, 8. maja 2020, je Zavod za spodbujanje podjetnosti mladih JA Slovenija izpeljal slavnostno razglasitev in podelitev nagrad 7. državnega tekmovanja dijaških podjetij, projekta/programa Moje podjetje, ki poteka pod licenco Junior Achievement, v kateri po svetu sodeluje na milijone mladih, ki jih zanima podjetništvo. Vseslovenski dogodek je potekal prek spleta, na tekmovanju je od registriranih 79 sodelovalo rekordnih 62 dijaških podjetij z 19 šol.

Štiri podjetja Srednje šole za strojništvo

Na tekmovanju je bila izjemno uspešna tudi Srednja šola za strojništvo iz Šolskega centra Škofja Loka, ki je sodelovala s kar štirimi dijaškimi podjetji: Recolor, Sloboni, Protecar in Sesalko. Tekmovanje je potekalo prek spleta, dijaki so morali oddati poslovno poročilo, sliko izdelka, logotip in kratek opis podjetja, najambicioznejši so posneli tudi film. Strokovna komisija je izbrala od 6 do 8 podjetij, ki so prišli v izbor v posamezni kategoriji. Intervjuji po kategorijah so potekali v četrtek, 7. maja 2020.

Recolor – 1. mesto

Še posebej se je izkazalo dijaško podjetje Recolor, ki so ga ustanovili Janez Poklukar, Jakob Kalan in Martin Fajfar iz 3. Bs in je bilo izbrano za najboljše podjetje leta, osvojilo je 1. mesto v glavni kategoriji tekmovanja. Fantje so razvili sprej za večkratno uporabo, ki ga lahko uporabnik sam napolni z barvo. Materiali za izdelavo izdelka so reciklirani, sprej pa se lahko uporabi tudi za druge namene.

Inovativnost, iskrenost, pristnost

Poleg glavne nagrade so fantje dosegli še dve drugi mesti, po izboru mentorjev programa in za reklamni film, in tretje mesto v kategoriji Inovativnost. »Dijaki so komisijo prepričali z inovativnostjo, iskrenostjo in pristnostjo. izkušnja sodelovanja v programu je zelo pozitivna, saj so od komisij prejeli ogromno spodbud, pohval in novih izzivov za prihodnost,« je zapisano TUKAJ. V juliju bodo fantje Slovenijo zastopali na evropskem tekmovanju Junior Achievement na Portugalskem.

Okolju prijazen

»Dijaško podjetje Recolor bo izdelovalo kovinske pločevinke za barvo, ki bi služili kot spreji za večkratno uporabo. Prednost izdelka je, da lahko sami poljubno izberemo barvo in jo vlijemo v pločevinko. Ker je namenjena mnogokratni uporabi, jo lahko uporabimo večkrat in ne enkrat kot denimo te, ki jih kupimo v trgovinah. Recolor je prijazen okolju, saj ne potrošimo velike količine pločevink in v ozon ne spuščamo nevarnih plinov. Recolor bo izdelan iz trpežnih materialov, kar mu omogoča dolgo življenjsko dobo. Izdelan bo iz trpežne pločevine. Ventil za polnjenje bo recikliran iz ventila starih zračnic, mešalni kroglici bosta reciklirani od starih krogličnih ležajev,« je o izdelku zapisano TUKAJ.

Privarčujemo denar in varujemo naravo

Dijaki pa so TUKAJ pojasnili: »Recolor nam omogoča, da kupimo pločevinko v trgovini in jo napolnimo s katerokoli barvo, ki jo želimo. Ko pločevinko spraznimo, jo lahko ponovno uporabimo oziroma napolnimo in tako privarčujemo denar, pa tudi varujemo naravo, saj pločevinke ne zavržemo. Ta izdelek nam bi privarčeval veliko časa, saj ni potrebe, da bi ponovno kupili novo pločevinko za barvo.«

Sesalko – 3. mesto

Podjetje Sesalko, ki so ga ustanovili Nejc Abram, Gal Debeljak, Jaka Pogačnik in Martin Mezek iz 4. Ks, je bilo nominirano v kategoriji EIT – krožno gospodarstvo in je zasedlo 3. mesto.

Sloboni z zelo inovativno idejo

Podjetje Sloboni, ki so ga ustanovili Aljaž Koglar, Matija Zavrl in Mark Pavlin iz 2. Bs, je bilo nominirano v dveh kategorijah: Inovativnost in blagovna znamka I feel Slovenia. Oblikovali so izdelek, ki bi ga uporabili za promocijo Slovenije – z okusi bombonov po značilnih jedeh oz. pijače posameznih slovenskih pokrajin ob tem, da bi izdelek lahko uporabili tudi kot igračo. Ideja je izjemno inovativna, a je bila konkurenca v vseh kategorijah izjemna, tako da nagrade niso prejeli. Že udeležba na državnem tekmovanju pa je lep uspeh.

Zaščita za vetrobransko steklo

Podjetje Protecar, ki so ga ustanovili Nejc Gartner, Aljaž Bertoncelj in Jakob Kern iz 3. Bs, pa je predstavilo idejo o izdelavi zaščite za vetrobransko steklo, pozimi in poleti. Ker pa izdelka niso uspeli izdelati, zamisel ni dosegla vidnejšega rezultata.

Mentorja Zvonka Erce in Tadej Debelak

Pridružujem se iskrenim čestitkam vsem mladim podjetnikom za pogum in energijo, ki so jo vložili v podjetja in v tekmovanje, in jim želim veliko dobrih zamisli tudi v prihodnje. Čestitam tudi mentorici Zvonki Erce in mentorju Tadeju Debelaku.

Foto: JA Slovenija in Šolski center Škofja Loka

Vir: Šolski center Škofja Loka in JA Slovenija

Povzel: Janez Porenta

0 0 votes
Article Rating