Vam je prispevek všeč?

Kot je danes sporočil župan Tine Radinja, tudi v Škofji Loki pripravljajo zmogljivosti, da bodo, ko bo treba, znali in zmogli pomagati beguncem iz Ukrajine, ki zapuščajo nevarna vojna območja, pričakovati pa je še večjo evakuacijo žensk in otrok v sosednje oziroma bližnje države.

Škofja Loka je že desetletje članica Douzelage, združenja 27 mest EU, eno od partnerskih mest pa je tudi romunski Siret, ki leži povsem blizu južne ukrajinske meje in že nekaj dni sprejema begunce iz Ukrajine. Župan Radinja zato vabi in prosi: pomagajmo ukrajinskim beguncem!

»Najučinkovitejša je prav takojšnja in neposredna pomoč na terenu, zato je predsedstvo združenja Douzelage sprožilo akcijo zbiranja pomoči za ukrajinske begunce, ki se bodo zatekli v Siret,« je zapisal Tine Radinja. Neposredno in takojšnjo pomoč je možno nakazati dobrodelni pravoslavni organizaciji v Siretu, ki zbira in razdeljuje pomoč beguncem:

Asociatia Ortodoxa Sfintii Imparati Constantin si Elena

Account: RO57 RNCB 0241 1502 9941 0001

CIF (financial number): 36076077

Representative: Gabriela Lazarescu

Swift: RNCBROBZ

V Inštitutu Zlata pentljica pa so zapisali: »Ob pretresljivih slikah in poročilih o zdravljenju otrok z rakom v kleti bolnišnice smo se na pobudo otrok odločili, da pomagamo po svojih najboljših močeh. Danes smo vzeli stvari v svoje roke in vzpostavili kontakt z ukrajinskim veleposlaništvom in njihovim konzulom v Sloveniji, saj bi otroci želeli pomagati prav otrokom z rakom, saj nam je nepredstavljivo, kako že tako težko zdravljenje prenašati v težkih in negotovih razmerah.

Na žalost je trenutno stanje še zelo kaotično, kar seveda razumemo, tako da neposrednega zagotovila, da bo naša pomoč res prišla do otrok z rakom, nimamo. Kljub temu zbiramo donacije zdravil, sanitetnega materiala, hrane in druge pomoči s spiska, ki ga je objavilo ukrajinsko veleposlaništvo (z izjemo vzmetnic, zložljivih postelj in drugih večjih in težjih predmetov, saj nimamo kapacitet za shranjevanje in prevoz). Še naprej si prizadevamo, da bi vzpostavili kontakte in našli način, kako vzpostaviti sistem pomoči zlatim Junakom v Ukrajini. Vljudno vabljeni, da se nam pridružite pri akciji zbiranja pomoči.«
Trenutno so vzpostavljena tri zbirna mesta, eno je tudi v Škofji Loki, in sicer v ČarmanŠport trgovini na Kidričevi cesti 69 (od 10. do 17. ure). Drugi dve zbirni mesti sta: na sedežu Inštituta Zlata pentljica (Dražgoška 14, Ljubljana; po predhodnem telefonskem dogovoru – 040-398-530) in v Frizerskem studiu 3ka (Ljubljanska cesta 90, Domžale; po predhodnem dogovoru – 031-627-623).

Vir in foto: Občina Škofja Loka in FB Inštitut Zlata pentljica

Povzel: Janez Porenta

0 0 votes
Article Rating