Že poznate spletni portal »Špelina shramba«, ki ga ureja kranjska novinarka Špela Ankele?
»Ker me že nekaj časa sprašujete, kje na Gorenjskem kupujem to in ono. Ker rada zapisujem recepte, kuham in pečem kruh z drožmi. Ker podpiram slovenske kmetovalce in pridelovalce. Predvsem pa zato, ker verjamem v lokalno,« Špela odgovarja, zakaj je odprla portal »Špelina shramba«.
Na njem najdete obilo receptov, predstavitev lokalnih pridelovalcev in ponudnikov, pregled tržnic po Gorenjskem in kuharskih knjig. Če želite tudi vi podpreti lokalno, skočite po namig v »Špelino shrambo«!
Špela je pred dnevi objavila tudi recept iz naših koncev. Janja Bernik, mlada prevzemnica Kmetije Punčar iz Virmaš 88 v Škofji Loki, v zadnjem času velikokrat pripravi kruh brez gnetenja. Recept, ki so ga konec leta 2006 prvič objavili v New York Timesu, je zaupala tudi »Špelini shrambi«. Povzemam ga v celoti.
Za en hlebec POTREBUJEMO:
- 500 g polbele moke*
- 0,5 žličke suhega kvasa
- 1 žličko soli
- 500 g vode*
*razmerje med moko in vodo je prilagojeno polbeli moki s Kmetije Punčar. Namesto polbele lahko uporabimo tudi belo moko ali poljubno mešanico mok. Če pripravljamo koruzni kruh, naj bo koruzne moke kvečjemu četrtina, ostalo naj bo bela.
Potrebujemo še litoželezno posodo s pokrovom in še malo moke (za delovno površino).
PRIPRAVA:
- V posodi s prilagajočim se plastičnim pokrovom zmešamo vse sestavine. Dobili bomo precej tekočo zmes in prav je tako. Zapremo s pokrovom in pustimo od 12 do 16 ur počivati na sobni temperaturi.
- Potem testo zvrnemo na rahlo pomokano delovno površino. Prepognemo desni del k notranjosti, levi, zgornji in spodnji prav tako. Potem testo obrnemo, tako da gleda gladka površina navzgor, in pustimo počivati pol ure.
- Ko testo počiva, pripravimo pečico: skupaj s trpežno (najbolje litoželezno) posodo pečico ogrejemo na 230 – 240 stopinj Celzija. Naj se posoda v pečici greje vsaj 20 minut, da bo res vroča!
- Nato testo še enkrat prepognemo, kot smo to že storili, in znova gledamo, da je gladek del testa zgoraj.
- Sledi previdno ravnanje, ker je posoda razbeljena: vanjo položimo kruh (gladek del gleda navzgor). Papirja za peko, maščobe ali česa tretjega ne potrebujemo.
- Posodo pokrijemo s pokrovom in potisnemo za 30 minut v pečico. Po pol ure odstranimo pokrov in zmanjšamo temperaturo na 210 – 220 stopinj Celzija. Kruh pečemo še 15 minut, nato ga ohladimo na rešetki.
Pa dober tek!
Vir: Špelina shramba
Simbolična fotografija: Gurman
Povzel: Janez Porenta
Leave A Comment