Vam je prispevek všeč?

Rdeči križ Slovenijeobmočno združenje Škofja Loka pripravlja »Tečaj prve pomoči za planince«, saj se zaveda, da so pred nami meseci, ko se bo povečal obisk hribov in gora, hkrati pa se večina s prvo pomočjo seznani le ob opravljanju vozniškega izpita.

Tečaj bo vodil psihoterapevt doc. dr. Damjan Slabe, predavatelj prve pomoči z opravljeno licenco RKS, v prostem času tudi ljubitelj gora in alpinist, prav tako pa prejemnik naziva »naj prostovoljec občine Škofja Loka za leto 2022«.

Tečaj bo potekal dva dni po 3 šolske ure, in sicer v sredo, 12. aprila, in v sredo, 19. aprila 2023, obakrat z začetkom ob 17. uri v predavalnici RKS-OZ Škofja Loka na Kidričevi cesti 1 v Škofji Loki (Dom ZB).

Tečaj bo zajemal predavanje in praktične vaje: načrt nujnega ukrepanja in ravnanja ob prihodu helikopterja, temeljne postopke oživljanja, nujna bolezenska stanja, krvavitve, rane, poškodbe kosti in sklepov, izbitje zoba, poškodbe zaradi mraza, panični napad, ugriz kače, vsebino prve pomoči v nahrbtniku.

Cena tečaja je 24,97 € in vključuje uporabo sodobnih didaktičnih orodij, pripomočkov in sanitetnega materiala. Obvezna je predhodna prijava na tečaj na e-naslov ozrk_skloka@t-2.net ali na številko 041-709-975.

»Gorništvo blagodejno deluje na telo in duha: sprošča posameznika, bogati njegov čustveni svet in krepi organizem. Pomeni pa lahko tudi tveganje za poškodbe. Za preprečitev nesreč sta pomembni izobraževanje in preventiva. Znanje prve pomoči pridobimo v sklopu vozniškega dovoljenja, enkrat in gre z leti v pozabo.

Gorništvo je zelo priljubljen način preživljanja prostega časa, še zlasti v poletnih mesecih, ko je tudi največ nesreč zaradi padcev, zdrsov in nenadnih obolenj. Zato vse ljubitelje gora vabimo na prilagojene in poglobljene tečaje prve pomoči.

S pravilnim nudenjem prve pomoči lahko preprečimo poslabšanje stanja, prizadetosti ali celo smrt poškodovanja. Nujno je, da obnavljamo svoje znanje iz prve pomoči, nikoli ne vemo, kdaj in za koga ga bomo nujno potrebovali,« je še zapisano v vabilu. Vabljeni!

Vir: FB RKS OZ Škofja Loka

Foto: RKS-OZ Škofja Loka

Povzel: Janez Porenta

0 0 votes
Article Rating