Danes, v petek, 18. novembra 2022, v Sloveniji v okviru praznovanja dneva slovenske hrane izvajajo že dvanajsti »Tradicionalni slovenski zajtrk« z osrednjo temo – mlekom in mlečnimi izdelki. K temu spodbujajo tudi z letošnjim sloganom »Zajtrk z mlekom – super dan«.
Vzgojno-izobraževalne ustanove ta dan postrežejo tradicionalna živila zajtrka, kot so med, maslo, mleko, kruh, jabolka ali drugo sveže in suho sadje lokalnega oziroma slovenskega porekla. Projekt pa spodbuja tudi, da po lokalnih živilih posegamo skozi vse leto in jih kupujemo tudi na najbližji kmetiji ali zadrugi.
V nadaljevanju objavljam javno dostopen današnji jutranji jedilnik v štirih osnovnih šolah in v vrtcu v Škofji Loki. Pa dober tek, pripravite si tradicionalni slovenski zajtrk tudi doma!
OŠ Škofja Loka-Mesto: črni kruh, med, maslo, mleko, jabolko.
OŠ Cvetka Golarja: eko črn kruh, med, eko maslo, mleko, jabolko.
OŠ Ivana Groharja: tradicionalni slovenski zajtrk (učencem bomo ponudili hrano naših lokalnih pridelovalcev).
OŠ Jela Janežiča: tradicionalni slovenski zajtrk.
Vrtec Škofja Loka: med, maslo, domači črni kruh iz krušne peči, eko mleko, jabolko (tradicionalni slovenski zajtrk z (eko) lokalnimi živili.
_ _ _
Vir in foto: Naša super hrana
Povzel: Janez Porenta
Leave A Comment