Vam je prispevek všeč?

Škofja Loka je v začetku prazničnega decembra stopila skupaj v dobrodelni akciji obdarovanja starejših občanov in drugih občank in občanov. Akcija se je začela v zaprti facebook skupini »Ženske iz Škofje Loke in okolice«, o tem, kako je potekala, kakšen je bil odziv in koliko paketov so razdelili, pa je spregovorila pobudnica in koordinatorica akcije Maja Klemenčič.

Kako se je začelo?

Kako se je torej rodila zamisel za tovrstno akcijo? »Novembra je v domu starejših umrla naša draga babica. Tudi pripovedi nekaterih starejših oseb, kako res čutijo nekakšno osamo, stisko in tesnobo, so v meni prebujale vprašanja, kako pomagati, stopili nasproti. Tako je prišla ideja za obdarovanje. Glede na bližajoče se praznike sem pomislila na piškote. Poskusiti ni greh! Na facebooku obstaja skupina ‘Ženske iz Škofje Loke’ in tam se je vse začelo. Oddala sem objavo za sodelovanje v dobrodelni akciji obdarovanja starostnikov v naši občini,« zametke akcije opiše Maja.

Količinska omejitev: 2 kg na osebo

Prvi odziv je bil ogromen, v skupini se je odzvalo od 150 do 200 oseb, pripravljeni sodelovati pri peki piškotov. »Ker je odziv bil, sem takoj stopila v stik z odgovornimi za potrditev, da pakete za obdarovanje sploh lahko vzamejo. Ko sem dobila zeleno luč, je akcija stekla. Glede na res ogromen odziv smo akcijo količinske oddaje omejili na 2 kg na osebo. Priprave so tekle, odzvala se je gospa Mateja Podobnik in darovala vso paketno embalažo, za vse to seveda HVALA. Z direktorico Centra slepih, slabovidnih in starejših (CSS) Škofja Loka smo izbrali najprimernejši termin, in sicer Miklavževanje. Določili smo uro, lokacijo in dan oddaje, 3. decembra 2020. Sledilo je čakanje,« je razložila koordinatorica akcije.

Skrinja želja za oskrbovance CSS

Akcija je stekla in ob koncu dneva se je izkazalo, da je bila udeležba veliko manjša, kot je sprva kazalo. »Sodelovalo je 34 oseb. Nič zato, sem si rekla, gremo do konca. Pripraviti je bilo treba pakete za vse, ki so prejeli obljubo za obdarovanje, le malo je bilo treba spremeniti načrt. Pripravila sem:

  • 210 paketov za oskrbovance CSS in 3 večje pladnje za zaposlene. Zraven smo oddali tudi skrinjo želja, v kateri so bili spominki, želje, misli in otroške risbe vseh sodelujočih,
  • 50 paketov za uporabnike in zaposlene Delovno-dnevnega centra,
  • 3 večje pladnje za zaposlene v dežurni enoti Vrtca Kamnitnik,
  • Zdravstveni dom Škofja Loka pa zaradi trenutnega stanja obdarovanja žal ni smel sprejeti,«

je naštela Maja Klemenčič.

Je bilo vredno? Absolutno!

»Odziv vseh, ki so pakete prejeli je bil res srčen, veseli so bili, da so del zgodbe, ki smo jo pisali. Porajala so se vprašanja: je bilo vredno? Ja, je, absolutno! Če smo v zgodbi podelili le en nasmeh, občutek topline in pripadnosti, smo dosegli cilj. In suvereno si upam trditi, da smo, torej je akcija uspela. Želim si le, da bi bil konec akcije številčno takšen, kot je sprva kazalo, da bi lahko obdarovali še kakšen center, kakšno družino. A tako pač je, storili smo, kar smo lahko. Morda v drugem trenutku, drugi situaciji uspe še bolje,« zatrjuje Maja.

Bo obdarovanje tradicionalno?

Bo obdarovanje postalo tradicionalno? »Odgovora na to nimam, težko rečem. Obljubim pa, da vsekakor ne bo zadnja stvar. V tem trenutku pa seveda: hvala, hvala, HVALA vsem sodelujočim. Biti bi moral to prvi stavek zgodbe, brez njih nam vsekakor ne bi uspelo vse to. Ne vem, ali beseda sploh nosi tolikšno vrednost, je pa res iz srca,« je končala pobudnica Maja Klemenčič.

Foto: Maja Klemenčič

Avtor: Janez Porenta

0 0 votes
Article Rating