Vam je prispevek všeč?

Izjemen dosežek našega bejzbolskega kluba Kranjski lisjaki, ki se v 27 letih uspešnega obstoja ponaša s kar 13 naslovi slovenskih državnih prvakov in dvakratno udeležbo na evropskem turnirju Final 8! Fantje so se namreč okitili z naslovom prvakov v debitantski sezoni odprtega prvenstva Hrvaške. Iskrene čestitke za velik podvig in uspešno naprej!

Hrvat Kruno Karin si je kot predsednik Evropske baseball in softball zveze zadal za nalogo ustanovitev bejzbolske evrolige po vzoru nogometašev, kot pilotni projekt pa je v zelo močno hrvaško ligo (tamkajšnji prvak Karlovac Olimpija je po rejtingih na velikih evropskih tekmovanjih na visokem 11. mestu) za začetek povabil Kranjske lisjake.

Ti so z veseljem sprejeli izziv, saj zaradi mačehovskega odnosa do tega svetovno priljubljenega športa bejzbol v Sloveniji umira na obroke, Lisjaki pa so pred kratkim izgubili še edino bejzbolsko igrišče na Gorenjskem. Če so želeli biti vseeno uspešni, so morali začeti trenirati karseda premišljeno in povsem spremeniti koncept treninga zaradi pomanjkanja prostora.

In ta kakovost se je kmalu odrazila tudi v igri. V rednem delu prvenstva so namreč šokirali Hrvate in ga zaključili povsem na vrhu. V septembrskem polfinalu in finalu so svojo premoč le še potrdili in premagali »lokomotivo« hrvaškega bejzbola in nesojenega prvaka Jugovzhodne Evrope, Olimpijo Karlovac, s prepričljivih 7:4.

To je ogromen dosežek kluba, ki trenira na navadnem travniku brez mrež, batiranje pa je prisiljen opraviti v prostorsko omejenem šotoru. Na Hrvaškem imajo vsi klubi svoj bejzbolski štadion, saj se zavedajo, kako pomemben je šport za mlade. Prihodnje leto se bodo ligi priključili še Slovaki in Madžari, Slovenci s trenutno zgolj dvema kluboma pa so dokazali, da vseeno sodijo v vrh evropskega bejzbola.

Vir in foto: Klemen Železnikar

Povzel: Janez Porenta

0 0 votes
Article Rating