Vam je prispevek všeč?

Tradicionalni poletni škofjeloški festival »Pisana Loka« je prispel do konca. Zadnje dejanje bo s tremi popoldanskimi oziroma večernimi dogodki danes, v nedeljo, 28. avgusta 2022. Prijazno vabljeni!

Zadnji festivalski dan se bo začel ob 16. uri na Cankarjevem trgu (ali v dežju Pr’ Pepet) z Glasbeno delavnico z Jako Bergerjem. Za ustvarjanje glasbe prevladuje prepričanje, da zahteva veliko tehnične opreme in sredstev, kar pa ne drži nujno. Glasbo lahko ustvarjamo tudi na druge kreativne načine. Z razširjeno uporabo pametnih telefonov so se uporabniki hitro naučili izražanja s fotografijo; na podoben način pa je danes možno tudi ustvarjanje glasbe. Če vas zanima, kako s tehnologijo, dostopno vsem, ustvariti lastno (pop) skladbo, je za delavnica pravšnja za vas. Udeleženci ne potrebujejo glasbenega ali tehničnega predznanja. Delavnica je primerna za vse generacije, od otrok do upokojencev, pa seveda vseh vmes. Zaradi lažjega načrtovanja se je treba na delavnico prijaviti na e-naslov jadran@kudjadran.si ali TUKAJ ali TUKAJ. Vstop bo prost.

Ob 19. uri v Nunski cerkvi sledi koncert »Škofjeloški virtuozi«. Koncert izbranih škofjeloških izvrstnih glasbenikov (letos so to Tara Oblak, Leon Ravnikar, Maša Demšar, Gaja Sušelj, Matej Berlot in Samo Novak) je projekt Orkestra Amadeo, s katerim vsako leto izbranim mladim glasbenim talentom, varovancem loške publike, ponuja možnost solističnega koncerta s profesionalnim orkestrom. Vsako leto na konservatorijih, glasbenih akademijah in univerzah po Evropi študira več 10 škofjeloških mladih glasbenikov, ki jim Orkester Amadeo s koncertom omogoči izkušnje in reference, kar je eno od najboljših izhodišč in podlag za njihovo prihodnjo samostojno koncertno kariero v svetu. Projekt lokalnemu občinstvu tudi omogoča, da opazuje in doživlja umetniško napredovanje mladih loških glasbenikov in jih s svojim spremljanjem spodbuja in krepi v njihovi umetniški samopodobi. Vstop bo prost.

Festival pa bo ob 20. uri na Cankarjevem trgu (v dežju pa v MKC Pri Rdeči Ostrigi) zapečatil »Jadranov roPOPot« z zasedbami Straight Mickey and the Boyz, Morvern in Kresničke in z nastopom udeležencev glasbene delavnice z Jako Bergerjem. Straight Mickey and the Boyz je beograjski rokovski trio, ki odločno nadaljuje čvrsto tradicijo urbanega beograjskega rokenrola, obenem pa ga odlikuje svojevrsten slog, ki je hkrati fuzija in koncentrat nekaterih najboljših trenutkov rocka in rokenrola ter ima opojen vonj po dobrem duhu Beograda, ki prekipeva od pozitivne energije. Morvern je trboveljsko-ljubljanski hiperaktivnež, ki se je v (post)koronskem obdobju iz one-man-banda prelevil v polnokrvni indie kvintet. Skupaj z njim zasanjano godbo zganjajo prepoznavni obrazi domače podtalne scene, kot so Nejc (HAY, People I’m Not), Vasja (ujma), Erik (Long Dumb Voices, Pistol Mustang) in Damjan (LELEE, Rush to Relax). Kresničke pa sta konceptualno-pank-družbenokritični-satiričnocinični-twopeople band. Tako kot kresnice s svojo razžarjeno zadnjo platjo razsvetljujejo poletne noči nočnim vandrovcem, tudi Kresničke z glasbo in nekajbesednimi besedili nizata hit za hitom. Vstop bo prost.

Vir: Pisana Loka 2022

Foto: FB dogodka

Povzel: Janez Porenta

0 0 votes
Article Rating